Стоянов: Няма кой да вдъхнови десния избирател

Стоянов: Няма кой да вдъхнови десния избирател | StandartNews.com

София. Няма кой да вдъхнови десния избирател. "Всички тези напускания в СДС създадоха една фракция". После напусналите направиха нови партии. "Всичко това породи отвращение към дясното". Това заяви бившият държавен главаа Петър Стоянов пред TV7.

Непрекъснато ни се внушава, че не бива да се обръщаме назад. Но всички явления имат свои корени от Държавна сигурност преди '89 година, допълни той.

Стоянов поясни, че години наред се борил с мълвата, че той е виновен да не се отвоорят навремето досиетата. По думите му, когато Надежда Михайлова е обвинила Иван Костов, че не е отворил досиетата, Костов е казал, че Петър Стоянов не му е позволил. Бившият държавн глава опроверга това: "Аз съм подписал два документа за това. Нямаше политическа воля тогава за отваряне на досиетата, но много шум се всигна по това, за да не се обърне внимание на привтизацията".

 "Законът за лустрацията беше един параван, който трябваше да хвърли прах в очите на всички антикомунисти", коментира Стоянов.

 Той се въздържа се от прогнози за новото правителство. "България има нужда от стабилно правителство. Бях много притеснен от начина, по който протекоха изборите. Борисов и Станишев нямат право да правят България заложник на своята взаимна омраза". Проблемът според него е, че хората, които трябва да упраявляват България "трябва да си мерят приказките".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай