Стоилов: Предложихме друг текст за земята, но не се прие

Стоилов: Предложихме друг текст за земята, но не се прие | StandartNews.com

София. БСП са предложили заместващ текст за защита на националните интереси при продажба на земя на чужденци, но той не е бил приет, стана ясно от интервю на зам.-председателя на НС на БСП Янаки Стоилов в ефира на Радио К2. 

По думите му, този заместващ текст се налага поради изтичането на забраната за закупуване на земя от граждани на ЕС в края на годината. На това решение обаче не му е стигнало един глас, за да бъде прието. След това с внушително мнозинство е гласувано предложението на Атака.

На въпроса какви точно законодателни промени са имали предвид, Янаки Стоилов отговори, че сега трябва да се решава същата задача, защото гласуваното от парламента решение не решава самия проблем, защото не може да се очаква, че за толкова кратко време България може да направи промяна на договора с ЕС.

„Една от възможните законодателни промени е обвързването на закупуването на земя с определен срок на пребиваване в страната ни. Друга мярка е да се определят зони с важно значение за националната сигурност, където да не може да се придобива земя. Хубаво е и да се постави въпроса за деклариране на произхода на средствата. Трябва да се помисли и върху възможността граждани извън ЕС да заобикалят забраната за закупуването на земя чрез регистриране на търговски дружества по българското право", добави Стоилов.

На въпроса как точно може да се промени решението на Народното събрание, Янаки Стоилов отговори, че ако се стигне до промяна на закона, тази промяна ще направи безпредметно това решение. Дори и формално то би могло да бъде отменено, защото твърденията, че такова решение не съществува юридически са неубедителни. Това решение може да се подлага на критика от гледна точка на неговата конституционосъобразност, но то е гласувано по предвидения ред от парламента и затова не може да бъде обявявано за нищожно.

„Няма как на правителството да се възлагат действия за въвеждане на мораториум, защото той засяга действащи нормативни актове, а те се приемат от Народното събрание". Янаки Стоилов продължи, че парламентът трябва да се занимава с решаването на реалните въпроси, а не да се обсъждат иначе важни теми, по които тези, които ги подкрепят, не търсят изход от сложната ситуация.

Според депутата от КБ дори и ГЕРБ, които са подкрепили това решение, в последствие са получили оценка от своя лидер, че са действали в пристъп на лудост. Всъщност той ги е насърчавал да направят точно това, за да вкарат правителството в една безизходна ситуация и след това да кажат, че то не е изпълнило мандата, възложен му от Народното събрание.

Янаки Стоилов заяви, че не можем да чакаме произнасяне на Конституционния съд по случая, защото и след неговото произнасяне много от въпросите, които стоят пред обществото, няма да намерят своето решение. Той добави, че темата за мораториума няма да присъства в дневния ред на Народното събрание в сряда.

Янаки Стоилов заяви, че познава практиките в повечето държави от ЕС, но трябва да се каже, че затруднението идва от там, че част от решенията, които са приемани в новоприсъединилите се към ЕС страни са действали при условията на съществуващото и там ограничение, което и при тях предстои да отпадне през 2014 година. "Така че ние трябва да съвместим нашите решения с това, което изискват европейските правила. В това отношение трябва да се проучи практиката на западноевропейските страни, която е търпима с правилата, които действат в европейското икономическо пространство", обясни той.

Станишев поискал от Европа солидарност за бежанците

Янаки Стоилов коментира и проблема с бежанците. Той обясни, че по време на посещението си в Брюксел лидерът на БСП Сергей Станишев е бил ангажиран с въпроса за постигне на европейска солидарност към България по проблема с посрещането на бежанската вълна. „По този въпрос има напредък, защото вероятно ще бъдат отпуснати средства".

Пламен Орешарски също е поставил въпроса за сключване на договор за реадмисия между ЕС и Турция. Според Стоилов на европейско ниво шансовете са доста по-големи и има подготвен такъв договор, ако се стигне до подписването му, той може да бъде придвижен в не толкова далечно време. По думите на червения депутат на турска територия има вече няколкостотин хиляди бежанци от Сирия и турската страна внимателно следи този процес. Част от бежанците са от кюрдски произход и Турция няма интерес те да се задържат дълго време на нейна територия и затова по всяка вероятност чрез организирани групи част от тези лица се насочват към гръцката и българската граница. Затова и правителството е решило на няколко места по границата ни с Турция да се изградят преградни съоръжения.

Предстои и посещение на Кристиян Вигенин в Анкара, където той ще разговаря със своя колега, така че България ще постави тези въпроси за регулиране на процеса още на турска територия. На въпроса опитва ли се Турция да окаже натиск чрез бежанците върху ЕС, за да бъде приета в него, Янаки Стоилов отговори, че няма такава връзка, и продължи, че самият факт, че Турция е голяма колкото най-големите европейски страни дава отчасти отговор на този въпрос. „Влизайки в ЕС, Турция ще се окаже най-голямата държава в него и този въпрос не е без значение за страни като Германия и Франция. Нещата не са само на формално равнище, те имат и геополитическо, икономическо и демографско измерение", обясни той.

Янаки Стоилов продължи, че наистина част от лицата, които преминават нелегално българската граница, всъщност са емигранти, а не бежанци, но страната ни все пак трябва да проявява необходимата хуманитарна реакция. Важно е да се засили контролът по границата, за да се сведат до минимум случаите, когато те преминават извън обозначените за това места, защото незаконното преминаване на границата дори е престъпление. Има обаче многообразие от случаи и би било опростено да се казва, че няма лица, които наистина са жертва на военния конфликт. Янаки Стоилов каза, че може да възникне проблем и от факта, че България до сега не се е сблъсквала с приток на големи групи от лица с други вероизповедания. „Когато говорим за постигане на решение в рамките на ЕС и от международноправен характер, сроковете не могат да бъдат съвсем кратки" завърши Янаки Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай