Стоилов: От дни обсъждаме актуалните задачи пред кабинета

Стоилов: От дни обсъждаме актуалните задачи пред кабинета | StandartNews.com

София. От няколко дни управляващите обсъждат актуалните задачи пред властта, обяви Янаки Стоилов, депутат от Коалиция за България, по Нова ТВ. „След вчерашните събития ще трябва да актуализираме някои от тях и те да бъдат ускорени. Разговаряме с повечето министри, за да видим кои са най-спешните задачи", допълни той. Единият въпрос бил "Какво да се прави", а вторият – "Кой и докога да го прави".

Янаки Стоилов потвърди, че Сергей Станишев ще участва на днешната пресконференция. На нея няма да се говори за въпроси на БСП, а за перспективите пред кабинета, уточни той.

На въпрос ще правят ли ремонт на кабинета, за да осъществят посочените цели, Стоилов отговори, че въпросът е дали са актуални тези промени. „За мен това е все по-проблематично. Ние бяхме готови да обсъждаме промени, които да засилят кабинета, но ако перспективите за неговата дейност са твърде кратки, то е по-добре тези, които са в момента, да продължат работата си", коментира той.

Янаки Стоилов отрече слуховете, че Сергей Станишев се е готвел да става премиер. „Такъв план е нереалистичен и несполучлив, защото преминава през подкрепата на други фактори", обясни той.

"Прекаляването с кафето може да увреди сърцето", повтори Янаки Стоилов метафората от вчера, визирайки "кафето на толерантността", изпито заедно пред камери от Лютви Местан и Бойко Борисов в Кърджали през март. „Партньорите ни държат в ръцете си силни козове, но много бързат да ги изиграят. Но в бриджа всичко коз не винаги е правилна тактика", предупреди Стоилов.

Според него това правителство трябва да ускори два проекта – издаването на разрешителните за строителство, свързани с „Южен поток" и изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй". Той смята, че България не трябва да отстъпва от „Южен поток" и да води активен диалог с Европейската комисия, за да бъдат изпълнени всички юридически и технически въпроси за изпълнението на проекта.

Стоилов отхвърли възможността на днешната пресконференция да се обсъжда оставка на кабинета. „Ние сме българска социалистическа партия и на първо място са интересите на хората, които ни подкрепят, и след това са интересите на партията. Не бих искал нашите интереси да са главното, което диктува ритъма на политическите събития. Нашият интерес не е да забавим изборите. Но освен тези варианти, които се очертаха, е възможно изборите да станат и по-бързо", каза той и допълни, че днес ще бъдат поставени въпроси, засягащи управлението, и това, че са готови за предсрочни избори, включително през следващите месеци.

По думите му опозиционните партии имат интерес това правителство да продължи да работи определен период, за да може то да бъде изтощавано, да натрупва отрицателни реакции, което би им помогнало да извлекат ползи след това и да повишат резултата си на следващите избори.

Не очаквам Сергей Станишев да си подаде оставката днес", заяви още той и допълни, че българската политика трябва да отговаря по-често на въпроса "защо", а не "кой".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай