Стартират делата за касиране на изборите в Пиринско

Стартират делата за касиране на изборите в Пиринско | StandartNews.com

Съдебните дела в Административен съд – Благоевград за касиране на вота стартират днес в 10,00 часа. Най-сериозна е атаката към провелия се първи тур на местните избори в община Банско. Коалиция Реформаторски блок и Местна коалиция „Заедно за община Банско" оспорват две решения на Общинската избирателна комисия – за избор на общински съветници и за избор на кмет на общината. Припомняме, че надпреварата за градоначалник спечели кандидата на ГЕРБ – Георги Икономов, с 50,67%, който управлява общината от 2011 година. Днешното съдебно заседание е за оспорване избора на кмет. За касиране на избора на общински съветници магистратите ще заседават утре в 15,00 часа.

По-късно днес, от 15,00 часа, започва и делото по жалби на местна коалиция и на ПП „Движение 21" срещу резултатите от вота за общински съветници в община Струмяни. Техни представители смятат, че има нередности при отчитането на мандатите за местния парламент и ще настояват за ръчно преброяване на бюлетините. Същото искане имат и партии в Петрич, делото им стартира утре от 13,00 часа. Представители на десет партии, коалиции и местни коалиции внесоха във вторник сутринта жалби срещу изборните резултати за общински съветници в Благоевград. Четири формации пък обжалват вота за градоначалник, който бе спечелен от кандидата на ГЕРБ и досегашен кмет Атанас Камбитов.

Сред жалбоподателите срещу резултата за местен парламент са БСП, ПП „Атака", „Движение 21", ДПС, НФСБ, Реформаторски блок, Коалиция ЕКИП, СП „Български път", "Зелената партия". Жалбите са насочени срещу нарушенията, извършени в изборния ден, както в процеса на гласуване, така и при отчитане на изборните резултати. Загубилият битката за кмет на петричкото село Митко Тилев също иска ревизия на решението на ОИК – Петрич. В селището на първи тур спечели Борис Тупаров от Местна коалиция „Роден край", който получи 66 гласа. Тилев от ГЕРБ остана с 58 гласа, а трети е кандидатът на БСП Георги Малечканов с 6 гласа. На практика само 1 глас повече направи победител на първи тур Тупаров, който получи 50% плюс 1. Затова човекът на ГЕРБ иска съдът да провери бюлетините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай