Станишев с план за 200 млрд. евро растеж в ЕС

Станишев с план за 200 млрд. евро растеж в ЕС | StandartNews.com

Новият президент на ЕК Жан Клод Юнкер (ЕНП) да поеме ангажименти за амбициозен план за инвестиции в икономиката на ЕС за 200 млрд. евро, което от своя страна да доведе до икономически растеж и нови работни места. За това настоя соцлидерът Сергей Станишев по време на гласуването на Юнкер за президент на Европейската комисия. Както вече стана ясно, като президент на ПЕС Станишев подкрепи избирането на десния кандидат за поста. "Комисията трябва да развие и програма за нова европейска индустриална политика, да се подкрепят иновациите и разкриването на малки и средни предприятия", отбеляза Станишев преди гласуването в Страсбург.

С 422 гласа "за", 250 гласа "против" и 47 "въздържали се" евродепутатите избраха Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. "За първи път ЕП избира президент на ЕК не на базата на договорка между премиерите в Европейския съвет, а на базата на преките резултати от европейските избори, което е инициатива на европейските социалисти от 2009 година", отбеляза Станишев. И припомни, че миналата седмица в групата на социалистите и демократите в ЕП е имало изслушване на Юнкер, на което са му били поставени ясни въпроси за ангажименти за промяна в работата и приоритетите на ЕК. "Надявам се, че като президент на ЕК Юнкер ще я направи по-силна, защото в последните години имаше едно ясно усещане, че комисията, преди да заяви каквото и да е като политика, първо съгласува с няколко големи столици", заключи соцлидерът. Като президент на ПЕС Станишев събира преди заседанието на Европейския съвет премиерите от ПЕС в Брюксел. Разговорите целят координираща дискусия "за намеренията на всяка една страна и за общата политика на партията".

Хюсменова: Юнкер е приятел на България

Зам.-председателят на АЛДЕ Филиз Хюсменова участва в заключителните преговори за подкрепа на Жан-Клод Юнкер за президент на ЕК. "Изборът на Юнкер щеше да бъде невъзможен, ако Алиансът на либералите и демократите за Европа не беше подкрепил тази кандидатура", заяви Хюсменова пред БНР. Запознати припомниха, че в самото начало на политическите совалки десният Юнкер имаше подкрепата само на социалистите и на ЕНП в Европарламента. А от АЛДЕ запазиха дълго време неутрална позиция. "Гласувахме за Юнкер, защото Лисабонският договор е действащо законодателство на ЕС и ние не можем да отстъпим от правовия ред и, второ, защото личността на Юнкер е впечатляваща", посочи Хюсменова. По думите й Юнкер е предложил "една качествена програма, която е един синтез от предложенията, идеите и препоръките на големите европейски политически семейства". "Надявам се Юнкер да остане приятел на България и ние всички евродепутати, които сме националният отбор на България в Брюксел, да направим така, че да привличаме повече съмишленици и приятели на България", заключи Хюсменова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай