Станишев защити въвеждането на еврото

Пленумът на БСП днес трябва да насрочи дата за червения конгрес през май

Станишев защити въвеждането на еврото | StandartNews.com

Въпросът за еврото е въпрос за избора на България и дали искаме да сме в ядрото на ЕС или в периферията. Това каза пред журналисти президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, цитиран от Агенция Фокус.

"Последните десетина дни се разгърна една абсолютно измислена истерия за еврото и евентуално обезценяване на лева. Някои хора да се събудят - политици проспали времето, когато имаше дискусии за това. В това число и БСП има много ясна, категорична позиция на конгреса на партията, с много конкретни предложения. Никой не поставя същинския въпрос. Говоря от политиците. Въпросът за еврото, е въпрос за избор на България дали не искаме да бъдем в ядрото на ЕС или в периферията", подчерта Станишев.

Според него като общество трябва да си отговорим на този въпрос. "Сме ли в такава икономическа, геополитическа кондиция, че да бъдем в периферията. Ние мълчим", каза още Станишев.

Той заяви, че БСП е улисана в надпреварата за лидер на партията. Според него може да се окаже, че има избран председател на партията, но няма вътрешно обединение.

Пленумът на БСП днес трябва да насрочи дата за червения конгрес през май.

Форумът да е преди избора на председател, поискал обаче в залата Михаил Миков. Досегашният председател да се отчете на органа, който го е избрал и конгресът да приеме политическата рамка, в която ще работи бъдещият лидер, аргументирал се той. Не може първо да го изберем и после да кроим рамка според човека, конгресът задава рамката, в която се изготвят платформите на кандидатите, обяснил бившият соцлидер.

Проф. Захари Захариев пък поискал конгресът да проведе едно заседание преди избора и едно - след него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай