Станишев вижда капан в конфликта м/у БСП и ПЕС

Лидерът на ПЕС заяви, че все още е кандидат за евролистата на БСП

Станишев вижда капан в конфликта м/у БСП и ПЕС | StandartNews.com

Социалистическата партия не трябва сама да пада в капана, в който другите удобно ни разполагат, и да противопоставя БСП на европейското социалистическо семейство. Това каза евродепутатът и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в предаването „Панорама“ по БНТ.

На въпрос дали е възможно БСП да излезе от ПЕС, той отговори: „Не бих си представил, че някой може да играе такава хазартна и опасна за БСП игра“. „БСП е лява партия. Не може да се състезава на полето на националистите. Това е задънена улица и сме го видели с други партии“, каза още Станишев.

Във връзка с това дали ще попадне в листата на БСП за евроизборите, той посочи: „Аз съм кандидат за листата на БСП за евроизборите, защото съм издигнат от близо 85% от партийните структури“. Станишев допълни, че дали влиза в листата ще стане ясно на 14 април, които левицата ще представи своите кандидати за евродепутати.

„Всички признават, че ние сме една от най-демократичните партии в България. Нашите организации се събират близо месец и половина и правят обсъждания и предложения. След това се правят конференции, които номинират кандидати. Затова аз имам самочувствието и задължението към всички тези хора да участвам в това състезание“, посочи Станишев.

„Истината е, че никога в БСП не е имало такива напрежения, свързани с евролистата, защото винаги са водени предварителни разговори. Сега някак си се създаде изкуствено според мен“, коментира той. „За мен е важно БСП да излезе със силна листа, която е балансирана и която на първо място ще обедини избирателите и членовете“, допълни Станишев. „Познавам нашата партия. Това, което най-много преживяват нашите членове и симпатизанти е, когато имат усещането, че в Националния съвет за нещо се карат и не са единни. Хората искат да видят единодействия за тези избори, които са важни не само за ЕП, но и ще бъдат тест за доверие към властта“, отбеляза още той.

За пакета „Мобилност“ той коментира: „Нека да разберем какъв е проблемът в този пакет, защото и нашето общество е объркано и виждам коментари, които коренно си противоречат. Проблемът е, че в един пакет са вкарани две неща, които се сблъскват и го правят не добро законодателство. От една страна има неща като по-добри условия и срещу тях трудно се възразява, но наред с това и зад щита на социалните права и придобивки са вкарани чисто протекционистки текстове и решения, които изкуствено ограничават достъпа на българския бранш, на румънския и полския също, до обединения пазар. И това прави взривоопасна тази инициатива“.

Според Станишев Европейският съюз е устроен така, че за да бъде стабилно едно законодателство, се търсят широки мнозинства чрез компромиси и взаимен диалог. „А това, което видяхме през последните месеци, е силово налагане на една позиция, без да се чуват аргументите на другата страна“, отбеляза той.

По думите му в самите парламентарни групи на ЕС се е получило разделение не по политически принцип, а по национален. „Важно е какво прави от тук нататък“, посочи той, като допълни, че трябва да се работи пакетно. Той изрази убеденост, че и следващите евродепутати ще се борят в същата линия, независимо кои са те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай