Станишев ще бъде половин мандат шеф на ЕП

Урсула фон дер Лайен е предложена за шеф на Еврокомисията

Станишев ще бъде половин мандат шеф на ЕП | StandartNews.com

Лидерите на държавите-членки на Европейския съюз постигнаха предварителна договорка преди малко за това кой трябва да заема най-високите позиции в Съюза през следващите пет години, предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източници.

Ето имената, договорени от 28-те лидери в Брюксел след тридневни изтощителни преговори. Сделката все още е условна, тъй като Европейският парламент все още трябва да одобри новия председател на Европейската комисия. Без такова одобрение целият пакет може да се разпадне.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ​​ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА - Кристин Лагард

Френски десен политик, понастоящем тя оглавява Международния валутен фонд. Очаква се да застане начело на Европейската централна банка (ЕЦБ), която направлява икономиките на 19-те държави-членки на еврозоната.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ – Урсула фон дер Лайен

Германският министър на отбраната е от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел. Фон дер Лайен ще поеме ръководството на Европейската комисия, която предлага закони за блока на всичко - от миграция до климат, договаря търговски сделки с трети страни и препоръчва мерки за бюджетите на държавите-членки.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ​​ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ - Шарл Мишел

Либералният служебен белгийски премиер ще стане следващият председател на срещите на високо равнище на лидерите на ЕС и ще бъде натоварен със задачата да изгражда компромиси между често противоречащите се и сблъскващи интересите си държави-членки.

ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ - Манфред Вебер и Сергей Станишев

Германският съюзник на Меркел Манфред Вебер и бившият социалистически премиер на България Сергей Станишев ще споделят ръководството на новия Европарламент – всеки за срок от две години и половина.

„ВЪНШЕН МИНИСТЪР“ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ - Жозеп Борел

Испанският външен министър-социалист ще стане най-висшият дипломат на блока в Брюксел, като замени напускащата италианка Федерика Могерини. В тази си роля Борел също би бил и заместник-председател на новата Комисия.

Датският либерал Маргрете Вестагер, холандският социалист Франс Тимерманс и словашкият социалист Марос Сефчович също имат шансове да станат зам.председатели на Еврокомисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай