Станишев: Хубаво е лидерите да познават Корнелия

Благодари на БСП, че го е издигнала за президент на ПЕС

Станишев: Хубаво е лидерите да познават Корнелия | StandartNews.com

"Жалко, че Корнелия не е тук, защото лидерите трябва да си говорят. Тук са лидери от Финландия до Гърция, от Испания до Полша. Хубаво е да я познават". Така президентът на ПЕС Сергей Станишев коментира отсъствието на първата социалистка Корнелия Нинова от конгреса в Лисабон, който ще го преизбере за трети мандат.

Преди ден Нинова обяви, че бойкотира конгреса на ПЕС в Лисабон заради подготвени резолюции, в които се призовава за ратифициране на Истанбулската конвенция и Пакта на ООН за миграцията. Тя заяви, че делегатите на БСП на конгреса на ПЕС ще подкрепят преизбирането на Сергей Станишев за лидер на евросоциалистите, но ще бъдат против резолюцията за равенство на половете и приемане на Истанбулската конвенция, тази за миграцията и пакта на ООН. Нинова прави на форума заместниците си в БСП Деница Златева и Кирил Добрев.

В крайна сметка всичко това не е драматично, коментира още Станишев.

"БСП ме издигна и съм много благодарен на моята партия, защото без тази подкрепа нямаше как да ме изберат. Тя е необходимо условие, за да бъда подкрепен и от другите. Това е доверие и аз го ценя", каза Станишев, след като гласува. Делегацията на родните социалисти пусна бюлетината си с 10 гласа за Станишев.

Не стои на дневен ред въпросът за бъдещата листа на БСП за евроизборите, каза още президентът на ПЕС. Той обясни, че процесът за номинации ще започне след конгреса през януари и тогава ще си обсъждат всички въпроси и баланси.

Но общият интерес е БСП да има силна листа, да мобилизира максимален резултат и да постигне много депутати в Европарламента, коментира Станишев, цитиран от Канал 3. Сегашната делегация се старае и свърши немалко работа, похвали я той. И напомни, че предстои Европарламентът другата седмица да гласува неговия доклад за България и Румъния в Шенген.
Запитан дали БСП не влиза в тона на популистите с позициите си за Истанбулската конвенция и пакта за миграцията на ООН, Станишев предупреди, че всяка партия е съблазнена от това.

Това, което съм видял, познавайки живота на 34 партии, е, че това в крайна сметка не сработва, коментира Сергей Станишев. По думите му когато една лява партия се опитва да се състезава с крайни националисти, да се прави на по-високи и по-традиционалисти, това първо не е достоверно и второ, оригиналът винаги е по-добър. Ние имаме много различни спорове в семейството, по различни теми и в различни партии, но ни обединява социалното и това е нашата битка, обясни Станишев. Защото крайните националисти и популистите използвали реални страхове на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай