Срещи на върха за Темида

Срещи на върха за Темида | StandartNews.com

Ще намеря консенсус, надявам се в петък промените да са факт, обяви Борисов

Совалки за консенсус по съдебната реформа започна Бойко Борисов с лидерите на АБВ, ДПС и БСП. Първата среща на премиера е днес с Георги Първанов.

"Надявам се, в петък на гласуването в Народно събрание да бъдат приети трите основни промени, свързани със съдебната реформа", каза вчера в Кричим министър-председателят. И очерта основните стълбове, по които лидерите трябва да постигнат съгласие - разделянето на Висшия съден съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, мажоритарен избор на съдиите и прокурорите и засилване ролята на съдебния инспектор. Преди седмица по време на прерязването на лентата на пречиствателната станция в Момчилград заедно с лидера на ДПС Лютви Местан, Борисов анонсира, че ще започне лидерска совалка за промените в конституцията. И ще инициира разговори с представители на опозицията в парламента за подкрепа на съдебната реформа.

"В следващите дни ще разговарям с лидерите на парламентарните групи за постигането на консенсус и съм убеден, че с дружни усилия и на управляващи, и на опозиция, с нормален, толерантен тон, в петък на първо четене ще минат тези три изключително важни промени", подчерта Борисов. По думите му тези основни параметри на съдебната реформа са много правилна стъпка и за България, и за Брюксел. Премиерът припомни, че стратегията за съдебната реформа бе приета в парламента с голямо мнозинство. "В понеделник и вторник ще намеря консенсус, убеден съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато е мотивирано, а каузата е в името на държавата и народа, те са изключително разбрани и диалогични хора", заяви Борисов. През миналата седмица след негов призив да спрат междуличностните конфликти, за да се случи реформата в правосъдието, от Реформаторския блок проведоха разговори с ръководството на ДПС. "Много се радвам, че моите партньори в управлението Реформаторският блок разбраха, че с обиди и нападки не става", коментира вчера Борисов. И даде да се разбере, че през последните дни е направено много. "С общите усилия и на управляващи, и на опозиция, с нормален, толерантен тон, в петък на първо четене ще минат тези три изключително важни промени", подчерта Борисов. "Утре (б.р. днес) в 12.00 часа имам среща с президента Георги Първанов и неговата група в парламента", каза още премиерът. Освен с депутатите и ръководството на АБВ, Борисов заяви, че вторник сутринта ще има среща и с ДПС. "Разбира се, говорил съм няколко пъти и с лидера на БСП - Михаил Миков, ще го потърся официално в сряда, за да разговарям и с него, защото по тези три точки не би трябвало и те да имат проблем", заяви министър-председателят. "Не съм бил настрана и изолиран, просто трябваше да извървим всички тези стъпки", каза още Борисов по отношение на съдебната реформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай