Спряха ЧСИ-ата до 13 април

Няма да наказват лекари, които откажат да се борят с коронавируса

Спряха ЧСИ-ата до 13 април | StandartNews.com
  • Няма да наказват лекари, които откажат да се борят с коронавируса

Всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители, се спират до 13 април. Това е крайната дата на извънредното положение, въведено у нас заради коронавируса. След отмяната му публичните продани и въводи във владение ще се насрочват отново, като не се дължат такси и разноски за това. Решението е на парламента, който прие окончателно текстове от закона за извънредното положение.

Няма да се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица. Изключение ще има само при задължения за издръжки и за вземания за трудови възнаграждения, гласи още законът.

По настояване на правосъдния министър Данаил Кирилов нотариалните производства се ограничават само до неотложните, но само при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Дежурни нотариуси ще има поне по един на 50 хил. жители за съответния район.

До отмяна на извънредното положение не се прилагат последиците от забава на плащания на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, решиха още депутатите. Няма да има и предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

Парламентът отхвърли предложението на ВМРО до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица.

„Воеводите“ до последно настояваха мярката да залегне в специалния закон, но не успяха да се преборят. Идеята не ВМРО бе вноските ще останат дължими, но да не се отчитат наказателни лихви по тях за закъснения и банките да не предприемат никакви юридически стъпки за събирането им.

В закона за извънредните мерки депутатите заложиха и възможността за спиране на процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства до отмяна на извънредното положение, което е в сила у нас от 13 март. Изключение ще правят единствено сроковете по наказателни дела, производства по екстрадиция, европейска заповед за арест, както и налагане на мерки за процесуална принуда (мерки за неотклонение).

Работодателите и органите по назначаване могат да възлагат надомна работа или такава от разстояние на работниците и служителите си без тяхно съгласие, решиха още депутатите. Даде се право на работодателите и да карат служителите си да излизат в платен отпуск – до половината от годишния му размер, без съгласието им.

Отпаднаха и предвидените санкции срещу медицински лица, които откажат помощ на заразени с коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай