Спират микрофона на бъбривите депутати

Поправка в правилника реже безкрайните процедурни и лични обяснения

Спират микрофона на бъбривите депутати | StandartNews.com

София. Сбогом на бъбривците в парламента. Поправка в правилника на парламента отнема възможността да се говори от парламентарната трибуна по всяко време с мотив: "процедурни въпроси".

Повод за промяната са безконечните реплики на ГЕРБери при приемането на бюджета за 2014, но и по-рано сме обсъждали корекции в тази посока, заявиха пред "Стандарт" двама от вносителите на поправката - Захари Георгиев и Петър Мутафчиев. В момента член 51 от правилника на НС позволява депутатите да получават думата незабавно, ако искат да говорят по процедурни въпроси. Имат право на 2 минути, в които често държат партийни речи. Поправката реже времето на 1 минута. Нов текст пък дава право на председателстващия да спира микрофона, ако парламентарист заговори по друга тема. В случай че мераклиите за реплика или обяснение на отрицателен вот са много, ще се редуват така че двама от една група да не говорят един след друг.

Новите правила прекратяват практиката депутатите да се обясняват веднага щом чуят името си от колега. Сега чл. 56 им дава право за лично обяснение до 2 минути. В бъдеще избраникът ще има думата за отговор, само ако е "споменат поименно и засегнат лично".

Точно 30 секунди ще имат вече народните избраници, за да поискат прегласуване на закон или решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай