Спасяват 78 язовира с 500 хил. лева

Спасяват 78 язовира с 500 хил. лева | StandartNews.com

Губим около 22 млн. евро по Оперативна програма „Околна среда"

София. 500 хиляди лева ще бъдат отпуснати на „Напоителни системи" за да изведат временно от експлоатация 78 язовира в предавариен режим. Това заяви Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, на брифинг във връзка с проведеното заседание на Междуведомствената работна група.

„Имаме напредък и предстои в сряда да бъде взето решение за постановление на Министерски съвет за тези действия. Областните управители вече са уведомени за това. Изпратили сме указания и писмо към тях, като от тях се изисква да влязат в правомощията си и да поемата грижата за 268 язовира с неясна собственост и да упражняват контрол върху тях до момента на установяване на собствениците", съобщи Ивелина Василева.

„Това са спешните мерки и действия, които предприехме и мога да уверя всички ведомства, които имат отношение по управлението на хидротехническите средства, че работим в пълна мобилизация. МОСВ, в чиято компетенция влиза да оповестява и да следи състоянието на водните обекти, е в режим на пълна мобилизация и работата на оперативното звено е в ежедневен 24-часов режим на работа. Следи се състоянието и нивата на водните обекти. Информацията се предоставя на всички областни управители и на колегите от останалите ведомства, за да имаме пълната информация и всеки да предприеме всички необходими действия и мерки за това да се осъществява контрол и наблюдение", обясни министърът на околната среда и водите.

В Междуведомствената комисия ще участват зам.-министри на МЗХ, МВР, МРРБ и Министерството на енергетиката, каза тя.

„С решението на Министерски съвет и издадената заповед на Бойко Борисов в петък бе сформирана Междуведомствената комисия. Неин председател е заместник-министърът на околната среда и водите – Павел Гуджеров.

В Състава на комисията влизат и други четирима зам.-министри – от Министерството на земеделието и храните, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на енергетиката и Министерството на вътрешните работи. Те също отговарят за справянето с щетите от бедствията и управлението на риска от такива. В Междуведомствената комисия участват и представители от „Напоителни системи" и „Язовири и каскади", съобщи Василева.

„Овен тази комисия, миналата седмица започна работата си и още една междуведомствена комисия, на която председател отново е заместник-министър Павел Гуджеров. До края на годината ще имаме разработени законодателни промени и предложение за това какви текстове да бъдат въведени в Закона за водите, така че да се определи единен контролен орган, който да отговаря за техническото състояние на хидротехническите съоръжение. Също и да се регламентира ясната отговорност на собственици и оператори на тях. Беше проведено първото заседание и очаквам в срок да излязат с предложения, за да изпълним ангажимента си към обществото", посочи министърът на околната среда и водите.

Законодателни промени в Закона за водите са необходими, за да се изясни собствеността на всички язовири в страната, заяви Василева

„Необходима е промяна на закона, защото трябва да се изясни ролята на собственика, както и тази на оператора на всяко едно хидротехническо съоръжение в България, а след това и отговорността, която поема всеки един от тях. Единният национален контролен орган, който ще бъде създаден, ще упражнява контрол върху всички участници в експлоатацията на язовирите", съобщи Василева.

„Имаше предложения, които бяха разработени от нас през 2012 година и бяха внесени за разглеждане в 41-ото Народно събрание, но заради предсрочното прекратяване на работата му, не стигнаха до второ четене. По инициатива на депутатите от ГЕРБ в 42-ото Народно събрание отново предложихме тези текстове, но тогава управляващите ги отхвърлиха и не ги разгледаха. Това е нашият ангажимент и визията на правителството – необходимо е да бъде въведен единен орган за водните съоръженията и той да действа върху всички такива – държавни, общински и частни. Повечето са с различен статус, но е необходимо да се регламентира контролът и отговорността при експлоатацията им", посочи министърът на околната среда и водите.

Относно загубените средства по Оперативна програма „Околна среда", тя каза, че за държавата ни ще бъдат около 22 млн. евро.

„С това наистина смятам, че както управляващият орган, така и общините демонстрираха наистина максимално интензивна съвместна работа, тъй като само през последните 2 месеца общият размер на разплатените средства е 333 млн. лева. След възстановяването на плащанията от ЕК към общините влязоха 158 млн. лева, още 175 млн. лева ще бъдат разплатени до края на годината. Това е прекрасна новина за общините и строителния бизнес и чрез тези пари се взима глътка въздух", посочи Василева.

Тя обясни, че в началото на ноември тази година прогнозите са били за загуби от порядъка на 145 до 205 млн. евро, но рискът от загуба на средства по ОПОС сведен до 22 млн. евро. „Загуба ще има, но наистина спрямо първоначалните оценки на риска, те са значително по-малко", съобщи министърът на околната среда и водите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай