"Сова Харис": ГЕРБ влиза и в центъра, БСП губи и вляво

"Сова Харис": ГЕРБ влиза и в центъра, БСП губи и вляво | StandartNews.com

ГЕРБ увеличава поддръжката си като навлиза в центристкото пространство, докато БСП не успява изцяло да ангажира дори хората с леви убеждения. Това показват данните от изследване на „Сова Харис" по поръчка на Агенция „Фокус", направено през март.

Като разглеждаме основата, върху която се изгражда политическата структура в нашата страна виждаме, че идеологическите нагласи са разпределени в четири сравнително равностойни групи. Между лявото, центъра, дясното и политически незаангажираните лица съществува паритет. Възниква въпросът откъде идва значителната разлика в подкрепата към основните политически сили. Анализът на данните показва, че ГЕРБ увеличава поддръжката си като навлиза в центристкото пространство, докато БСП не успява изцяло да ангажира дори хората с леви убеждения, отбелязват социолозите.

Преобладаващата част от левите симпатизанти не виждат нужда от нов политически проект в лявото пространство. Данните показват, че като цяло хората в страната не виждат алтернатива на интеграцията ни в ЕС. Това ни дава основания да направим извода, че български вариант на Сириза е невъзможен. Избирателите не виждат национален потенциал за подобно упражение. За лявото в България проатлантическата линия е без алтернатива, разбира се при изграждане на по-специални отношения с Русия, посочват от "Сова Харис".

На въпрос има ли промяна в политическата линия на БСП след смяната на ръководството 45.7% са отговорили –Не, 40.5% не могат да преценят и 13.9%-Да. Друг въпрос- за това има ли нужда от нов политически проект в лявото политическо пространство. При него 40.5% от отговорилите не могат да преценят, 34.3% – Не и 25.2% - Да.

На предстоящите избори за президент на страната, най-избираемите лица от структурите на БСП са Михаил Миков- 11.3%, Илияна Йотова-10.8%, Корнелия Нинова-10.7% и Янаки Стоилов -9%, показват още резултатите от изследването.

Промяна в политическата линия на БСП след последната смяна на ръководството засега се забелязва предимно вътре в партията. Това затвърждава ролята на социалистите като опозиция, но не ги превръща в алтернатива на управлението. За да се превърне в алтернатива, БСП трябва да убеди избирателите, че има потенциал и е носител на идеи, които могат да освободят национален ресурс в полза на социалното благополучие на обществото, отбелязват социолозите.

Проучването, което е на тема „Обществени нагласи към събитията в лявото политическо пространство в България", е реализирано по метода на стандартизираното face-to-face интервю и обхваща 1000 души. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай