Социалисти искат касиране на вота за лидер

ЦИК на БСП е разгледала около 50 жалби на застъпници на повечето от кандидатите

Социалисти искат касиране на вота за лидер | StandartNews.com

Расте броят на сигналите за нередности в избора на председател на БСП. От червената ЦИК са получили искане за касиране на вота в столичния район Красна поляна. Причината е, че в секцията гласуването е започнало без присъствието на членове на изборната комисия, предаде dir.bg.

"Кутията бе залепена без подписи. В 7,05 часа при гласували 3 души се появи председател на СИК, а в 7,35 часа се появи секретар на СИК, при гласували 12 човека", гласи сигналът.

Според него, откриването на изборния ден се е правело до 8 часа при наличието на поне половината членове на СИК. Началото на изборния ден е започнало в 7,00 часа в присъствието на член на СИК и председател на Районен съвет, а кутията е била залепена без подписи.

За да може вотът на членовете да бъде валиден, е необходима активност от над 50%. От пресцентъра на БСП съобщиха, че по данни на ОИК към 15 часа тя е 56,1% с 45 435 гласували социалисти. По-рано днес от Централната комисия на партията обявиха, че към 11 часа вота си са дали 31 302 души или 38,69% от всички членове.

Комисията е разгледала около 50 жалби на застъпници на повечето от кандидатите, каза Румяна Сидерова, заместник-председател на комисията по избора.

Една част от жалбите са относно сменени изборни помещения, друга - че някои общински съвети не са разгласили графиците на мобилни секции и застъпниците по-късно са ги открили, каза Сидерова.

Преди началото на проверката на сигналите председателят на комисията Емил Войнов призна за "постъпили някои жалби и сигнали за нарушения по време на първия пряк избор за лидер на БСП". Той потвърди и очакванията си общият брой на членовете да бъде "около 80 000", но отново се застрахова, че "окончателната бройка ще се знае след края на изборния ден", допълни Войнов. След заседанието на комисията той посочи по-точна цифра - 80 901.

При проверка е установено, че подмяната на помещения със съседни такива или дори гласуване пред самите помещения се е наложило, защото кметове и кметски наместници, които не са от БСП, са нарушили предварителните споразумения и не са дали достъп до уговорените помещения, които са били своевременно разгласени, обясни тя. По думите й една от последиците от тази промяна е по-късното започване на гласуването в някои секции.

Обсъдена е и създадената прекомерно голяма секция в район "Приморски" във Варна, което поставя под съмнение дали могат да бъдат обиколени с две подвижни избирателни кутии в изборния ден, каза Сидерова.

"Има доста сигнали от сутринта, моят екип ги обобщава. Изпратили сме доста сигнали. Имаме рекордьори, които за 22 минути са гласували 30 души. Това са някакви гении, които за около 40 секунди е попълнил ЕГН-то си и е гласувал", алармира по-рано кандидатът Кирил Добрев, като по думите му мобилната секция във Варна трябва да обиколи 418 адреса, според него това е за Рекордите на Гинес.

Имало е и жалба за агитационни материали с лика на Корнелия Нинова на масата на секционната избирателна комисия.

Трима от кандидатите за лидер на БСП обвиниха ръководството в нечестни избори

В 18:30 часа се предвижда ново заседание на Централната комисия. Очаква се там да бъдат разгласена нова порция със сигнали за нередности, които неофициално вече станаха медийно достояние - предимно за раздаване суми на ръка и оказване на натиск към гласуващи.

Двама от номинираните за поста - Валери Жаблянов и Красимир Янков, вече призоваха в обща позиция социалистите за неучастие в прекия избор, заради опорочената, по думите им, процедура. Според тях създадената организация е предпоставка за груби манипулации и подмяна на действителния резултат. Мнението им споделиха както отказалият се от надпреварата Георги Тодоров, така и прекият съперник на Корнелия Нинова днес - Кирил Добрев.

Първи резултати от вота ще има утре през деня, а окончателните от прекия избор за председател на БСП ще бъдат ясни вероятно в края на утрешния ден.

По план финансовата стойност на изборите трябва да излезе около 500 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай