София домакин на срещата на върха "Три морета"

Румен Радев и посланик Херо Мустафа обсъдиха българското домакинство

София домакин на срещата на върха "Три морета" | StandartNews.com
  • Румен Радев и посланик Херо Мустафа обсъдиха българското домакинство

България ще бъде домакин на Шестата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“, която обединява 12 държави от Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море, и подкрепяна активно от Съединените американски щати. Предложението е на президента Румен Радев.

Българският държавен глава отправи покана за участие във форума към президента на САЩ Доналд Тръмп по време на срещата на върха на НАТО в Лондон. Българското домакинство беше обсъдено днес на среща на Румен Радев с посланик Херо Мустафа и с американска делегация, която е на посещение у нас, водена от Матю Бойс – заместник-помощник държавния секретар на САЩ. На срещата присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Инициативата „Три морета“ е създадена през 2015 г. и цели да се насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти. На срещите на върха страната ни е представлявана от българския президент, по чиято идея и след консултации с останалите страни участници България ще бъде домакин на форума на високо равнище през следващата година.

Румен Радев и участниците в срещата бяха единодушни, че „Три морета“ насърчава условията за икономическо и социално развитие в държавите от Източна Европа, засилва търговските контакти, подобрява енергийната, транспортна и дигитална инфраструктура. Българският президент подчерта и значението на образователната и научна свързаност за развитието на региона.

България високо цени подкрепата на САЩ в усилията на страната ни в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на закона. Ефективни резултати в тази насока ще се постигнат само с безкомпромисен подход в духа на демократичните ценности, заяви още президентът Румен Радев по време на срещата. В разговора беше обсъден целият спектър от въпроси от взаимен интерес, влизащи в обхвата на Стратегическия диалог между България и САЩ – сигурност, икономика, енергетика и образование.

Българският държавен глава подчерта, че за засилване на Стратегическия диалог между двете държави е необходимо поставянето на ясни насоки и мерки за сътрудничеството в области от взаимен интерес. Президентът призова за конкретни срокове и мерки при изпълнение на поръчката за нови самолети за Военновъздушните ни сили, включително за изясняване на необходимите допълнителни средства за придобиване на пълноценни оперативни способности.

„Засилването на индустриалното сътрудничество трябва да е важен елемент от програмата за модернизация на въоръжените ни сили по съвместни проекти със САЩ“, заяви президентът.

Румен Радев подчерта, че за да се преодолее технологическата и икономическа пропаст между страните от НАТО, е необходимо да се развиват съвместно високи технологии и да се работи по общи проекти за произвеждане на военно оборудване. „Трябва да се преодолее линията на разделение на държавите съюзници на производители и на купувачи на военно оборудване. Следва да се положат усилия за научно-техническо сътрудничество и трансфер на високи технологии“, заяви Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай