Социалното министерство с важна новина за украинските бежанци

Украинските граждани могат да ползват социална защита и социални услуги в България

Социалното министерство с важна новина за украинските бежанци | StandartNews.com

Източник: МТСП

Социалното ведомство ще продължи да предоставя подкрепа на украинските бежанци и да осигурява помощ и безопасна среда за украинските деца и семейства с деца в този тежък за тях период. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов пред посланика на Украйна у нас Олеся Илашчук.

Украинските граждани могат да ползват социална защита и социални услуги в България, ако имат предоставено убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила, увери той.

Иванов и Илашчук обсъдиха днес възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на социалната политика. Те разговаряха за подготовката на работен план за обмяна на информация и опит между България и Украйна с акцент върху електронизирането на системите за социално подпомагане.

Отбелязано бе, че необходимостта от електронен обмен на информация между Националния осигурителен институт на България и Министерството на социалната политика на Украйна, за да могат всички граждани да се възползват от социалноосигурителните си права.

През септември служебният заместник-министър на труда и социалната политика Наталия Ефремова се срещна с украинските деца, които бяха част от възстановителен лагер в България. Тогава тя изрази надежда, че след края на престоя си децата са заобичали България и са създали нови приятелства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай