Смях. БСП няма идея колко са членовете й

Чака протоколите от вота, за да преброи социалиситте

Смях. БСП няма идея колко са членовете й | StandartNews.com

Колко са членовете на БСП остава най-голямата загадка на днешния пряк избор за лидер на социалистите. Дори председателят на партийната избирателна комисия Емил Войнов заяви при старта на изборния ден, че няма точна бройка. Тя щяла да стане ясна, когато се получат протоколите от избирателните секции. Досега БСП твърдеше, че социалистите за 80 000. За вота днес са отпечатани 83 000 бюлетини. Но преките избори за лидер ще са своеобразно преброяване на червените. Ако пред урните излязат под 50 на сто от тях, може да се окаже, че реалната членска маса на БСП е под 40 000 души.

ВИЖ ОЩЕ: Пред урните: Челен сблъсък Нинова-Добрев

Около 25% е активността на червените в момента, съобщи Войнов. Изборният ден за БСП започва с 7 ч. и ще приключи в 19 ч. Според партийните правила резултатите трябва да бъдат обявени до 48 часа след края на вота.

Изборите са валидни, ако в тях участват над 50 процента от социалистите. Не се ли случи това, предстои балотаж – на 19 септември. Вътрешната опозиция в БСП обяви, че истинската бройка на членската маса се крие умишлено от Нинова, за да може да каже, че независимо от броя на гласувалите във вота са участвали 50% + 1.

Припомняме, че днес Корнелия Нинова се среща пред урните с кошмара си – Кирил Добрев. Двамата влизат в челен сблъсък за първия пост в БСП.

Цялата предизборна кампания мина в обвинения срещу Нинова, че манипулира вота. За него първоначално бяха номинирани 55 кандидати, от тях останаха петима – Нинова, Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров. Янков и Жаблянов прекратиха кампанията си в знак на протест срещу Нинова, обвинявайки я че създава условия за опорочаване на изборите. Със същите мотиви Тодоров направо се отказа от битката. Но тъй като това стана след отпечатване на бюлетините, името му фигурира в тях.

Гласовете за Янков и Жаблянов ще се смятат за действителни, защото формално те не са депозирали на „Позитано” заявление за отказ от участие. Вотът за Тодоров ще се смята за недействителен, тъй като тъй писмено е прекратил участието си във вота, обясниха от ЦИК на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай