Неделя,

Ето речта на Слави Трифонов

От: Стандарт -
A
A
A

Часове след като Слави Трифонов учреди партията си "Няма такава държава" при пълно медийно затъмнение той публикува в профила си във Фейсбук видеозапис на речта си пред делегатите на учредителното събрание, което се проведе в зала в столичния кв. "Лозенец".

"Аз не съм алчен за власт, аз съм алчен за справедливост", заяви водещият, който бе избран за председател на новата политическа формация. Трифонов говори около пет минути пред делегатите, като заяви, че причината да учреди "Няма такава държава" е желанието му да възстанови справедливостта след отхвърления референдум преди 3 години. Ето и цялата реч на Слави Трифонов:

Първо искам да ви благодаря, защото това е едно изумително нещо, което се случва. Защото всъщност целият политически ресурс през последните години изглежда нелепо и обидно. И предполагам това е за всички вас. Всеки човек, който наблюдава това, което се случва в публичното пространство, нормалният човек чувства отвращение. Една огромна част от българите са отишли в чужбина точно по тази причина. Хората, които управляват и се избират от недостатъчно голяма част от българския избирател, са алчни за власт. Това го виждате. Аз и моите колеги протестираме по този начин, защото се случи една огромна несправедливост. Бeше проведен референдум по българския закон и конституция и по правилата на пряката демокрация. Той беше захвърлен в ъгъла, все едно не се е случвал. Тук, в България, знаете, че всяко чудо е за три дни. Но чудото е нещо прекрасно, не може да бъде за 3 дни. Защото е изумително. Днес е ден, в който си позволявам по-емоционално да ги обясня тези неща. Аз съм практичен човек и мислех да си напиша реч, но предпочетох да кажа нещата така - по-емоционално. Защото в крайна сметка ние затова живеем - за емоции. Те са лош съветник, но живеем заради тях. Тази емоция, която предизвикаха с незачитането на референдума, е отвращение. Аз съм последователен и мисля, че най-правилното нещо е човек да върви към целта си последователно, без да се спира и без да се страхува. Има една група хора, които решиха, че това няма значение, и с най-елементарни хватки и с незачитане на закона този референдум беше избутан в ъгъла. Ние протестирахме пред парламента. Резултатът беше абсолютно никакъв. А по закон това, което може да се направи, е наистина да се създаде политически продукт. Не се

измъквам от думата партия, но тя е отвратителна

Като кажеш партия и ти става... Та целта на този политически продукт е да възстанови справедливостта. Аз не съм алчен за власт, а за справедливост, както предполагам огромната част от вас. Кой нормален човек не иска справедливост? Излизайки от тази зала, всеки от вас започва да живее живота си на човек, подложен ежедневно на несправедливости. Аз не мога да оправя несправедливостите, това е безумно. Аз мисля, че има конкретна, точна и ясна цел, която е свързана с моя характер - когато нещо се прави, то трябва да се направи докрай. Този референдум и решенията от него трябва да бъдат приложени в действие, независимо от това дали на някой му харесва или не. Има закон, който се нарича Конституция на РБългария. В него правилата за пряката демокрация са точно изяснени. Те бяха спазени и сега ще бъдат спазени законите, за да бъдат приложени решенията. Защото така се прави. Аз не мога да направя така, че да се спазват всички правила. Но едно съществено правило, като закона за пряката демокрация, за който са гласували 3,5 милиона души, ще бъде спазено. Защото, който застане на пътя на справедливостта, ще си понесе всички последствия. Искрено съзнавам какво правя. Искрено осъзнавам отговорността, която поемам. Искрено осъзнавам, че съм се облякъл с дрехите на отговорността, в които сте ме облекли вие. Суверенът е този, който създава тази история, аз съм просто инструмент. Осъзнавам вашето доверие и го оценявам.

Животът е прекрасен!

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички