Слави не прие гамбита. Спечели белите фигури

Ако не изневери на себе си, ще превърне пешката в царица

Слави не прие гамбита. Спечели белите фигури | StandartNews.com
  • Ако Слави не изневери на себе си, ще превърне пешката в царица
  • Трифонов стана носител на промяната, Борисов заложи на подмяната

Романът на Уолтър Тревис „Дамски гамбит“ излезе на българския пазар точно по времето, когато Слави Трифонов обявяваше кандидат-депутатите в предизборната кампания. Книгата очаквано се превърна в бестселър за всички почитатели на най-гледания сериал по Нефликс. Историята на талантливата Бет Хармън така и не успя да провокира бум на шахматната игра у нас, но номинацията на Антоанета Стефанова за премиер даде възможност на всички аматьори да упражнят шахматните клишета - от "мат с пешката“, през "сицилианска защита" та чак до „Защитата Лужин“.

С друг термин обаче може да се определи най-чаканото изявление на Слави Трифонов, с което председателят на "Има такъв народ" отказа втория мандат и така сложи край както на спекулациите, така и на надеждите за редовен кабинет. Той отказа класически гамбит, провокиран от статуквото още в дебюта на политическата си игра. Нещо повече – направи го с гросмайсторския ход, възлагайки ритуала по връщането на мандата на световната шампионка, направила първите си стъпки в шаха в годината, когато Тревис пише книгата си – 1983-та.

Дали само образованието, професонализма и досегашната липса на изкушение на Антоанета Стефанова към политиката са били причината Слави Трифонов да я посочи за премиер, е трудно да се отгатне. Но макар нейния живот рязко да се отличава от този на героинята на Тревис, идеята на романа случайно или не напълно съвпада с възгледите, които Трифонов налага –

шахът като метафора за разкъсване на зависимости

Бет Хармън е победителката, извоювала си място на територия, запазена до този момент само за мъже. Макар обляна в световна слава, тя е обсебена от собствения си страх, че ще пропилее таланта си. А битката й с вътрешните демони е също толкова ожесточена, колкото и тази на шахматното поле. Въпросът дали ще излезе победителка и в двете, държи читателите в напрежение до последната страница на книгата. Така както неизвестността от бъдещето на политика Слави Трифонов в опита да се противопостави на политическите зависимости, остава и след неизбежния край на най-късия парламентарен сезон.

Политически страхливец или месия

За опонентите си Трифонов е изпуснал хода, в който е трябвало да матира досегашния цар с превръщането на пешката в царица.Борисов го нарече страхливец. Корнелия Нинова го обвини, че не мисли за държавата. Пет пъти подавахме ръка на новите политически субекти в парламента и те пет пъти я отхвърляха, каза първата социалистка. И отсече: Късно е за китка.

Привържениците на Слави обаче са на друго мнение. Те смятат, че с неприетия гамбит Трифонов е отказал непоискани дарове от провалените системни партии. Затова и решението му е принципно и заслужава уважение – изпълни предизборното си обещание, че няма да влиза в коалиции с ГЕРБ, ДПС и БСП, но и няма да търси подкрепа от тях. 45-ото Народно събрание доказа многократно стратегията на партиите на Борисов и Нинова - да се прилепят максимално близо до партиите на протеста.Те бяха готови да гласуват за кабинета на „Има такъв народ“, само и само, за да внушат на обществото, че и Слави е зависим. Ако се бе хванал на въдицата за Кабинет на спасението,

щеше да се превърне в поредния политически заложник

за когото властта е самоцел.Политиката обаче, за разлика от шаха, допуска правилата и на далеч по-зрелищни спортове. Затова и след отказан гамбит не следва успокояване на играта, а често идва нейното рязко ожесточаване. Надцакването, характерно за картоиграчите, понякога дава неочаквано предимство дори и след добре планиран шахматен ход.

Без съмнение, Борисов отиграва със завидно майсторство дори по-слабите козове, които получи при изборното раздаване.Скъсаният менискус засенчи консултациите при Радев. Бинтовете, които развива, докато пуска отровни стрелички по прохождащите депутати, внасят допълнителен съспенс. След като Тошко Йорданов го нарече Джипко Бибитков от парламентарната трибуна, Борисов остави возилото за министри и депутати в гаража, за да отвори Банкя тв.

Лидерският дом се превърна в телевизионно студио, от което вървят директни включвания и при връчване на мандати, и при скандали за изборни секции в парламента. Със сигурност то ще дава филмова продукция на най-високи обороти в кампанията.В крайна сметка обаче в края на политическия дебют между двамата, макар и с повече повалени фигури, Слави успя да спечели първата партия.

Направи солидна заявка, че ще играе занапред с белите фигури

За задаващите се предсрочни избори, той тръгва с добре напълнена кошница. Отлагането на мажоритарния вот и партийната субсидия от 1 лев бяха компенсирани с отпушването на вота за българите в чужбина, машинното гласуване и новата ЦИК. Дори и у нас да и имало отлив на симпатизанти заради зрелищния парламент, гласовете им със сигурност ще бъдат компенсирани от тези на българите в чужбина. Сред тях Слави е безспорен фаворит.

Горещите данни на "Маркет линкс" показват, че доверието в "Има такъв народ" расте. И каквито и критики към партията да отправя ГЕРБ, хората на Трифонов вече сериозно им дишат във врата. Стопиха разликата до под 1 процент. А имат пред себе си хубавото време за концерти, така че да нарушат обета за мълчание и да разгърнат силата си в предизборната кампания.

Големият успех на "Има такъв народ" е, че стана носителят на промяната. Както Слави каза: ако нас ни нямаше, Борисов щеше още да е на власт.

На какво разчита Борисов?

Срещу промяната изправя подмяната. Ще се надява да привлече тези, които се разочароваха от новия ред и онези, които са в ужас да не пострадат от служебния кабинет на Радев и обещаното от новите партии изчегъртване. Чиновническата армия, грижливо отглеждана с бонуси и привилегии, е доказала своята вярност. Но вече не е достатъчна. Бизнесът, оставен в пандемията на произвола на съдбата, иска справедливост. Така че за първи път от над 10 години първото място на ГЕРБ се разклати. Още повече, че партията е в кадрови хаос, а Борисов не разполага с време за строеви.

На другия полюс БСП е в структурен и идеен разпад, който не позволява нито да стигне Слави, нито да прескочи ГЕРБ.

Ако се върнем към шаха, големият проблем на Слави ще е ако се вторачи в позиционните войни на БСП или в сицилианската защита на ГЕРБ. По неписаните правила на дъската най-опасната уловка е Троянски кон, известен още от времената на Троя. При нея играчът грижливо крие царя в центъра на терена, като примамва противника си с всякакви дарове по фланговете. Ако Слави не изневери на себе си, ще успее да превърне пешката в царица. Ако се подлъже, ще може да разчита най-много на реми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай