Скопие се обиди за отричането на македонския език

Северна Македония ще реагира на оценката на Българската академия на науките

Скопие се обиди за отричането на македонския език | StandartNews.com

Северна Македония ще реагира на оценката на Българската академия на науките, че македонският език е диалект на българския, заяви днес премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от телевизия Телма, предаде БТА.

„Ще реагираме, защото този въпрос е част от въпроса за решаване на проблемите между Република Северна Македония и България в Договора за добросъседство и приятелство. Първите стъпки са направени. Вярвам, че трябва да решим това. Не знам реакцията, сега чувам от вас. Разбира се, ще реагираме и чрез министерството на външните работи и ще направим всички наши коментари, след като прочетем каква е самата реакция“, каза Заев в отговор на журналистически въпрос.

Запитан може ли това да значи суспендиране на преговорите с България, премиерът Заев подчерта, че „Договорът с България е внимателно написан заради въпросите за идентичността“ и е подписан на македонски и на български език „съгласно конституциите на двете държави“.

„Тази формулировка - съгласно конституциите на държавите в самия Договор показва, че България все още не е на чисто с признаването на нашия македонски език. Това е въпрос, който остана да решим с прилагането на Договора и аз вярвам и още веднъж призовавам, ако сме европейци и ако се обявяваме за европейска демокрация и за европейските ценности и права, час по-скоро да решим този въпрос“, каза Заев.

Той изрази увереност, че в идния период този въпрос ще бъде решен много бързо.

„Аз мога така грубо да кажа - край, ние тук прекъсваме всичко, но това не е политиката, която водя. Аз съм внимателен политик. Ще намерим решенията с приятелство, но определено ние сме македонци, които говорим на македонски език /.../ Очаквам приятелска България да реши този въпрос в кръга на решаването на онези проблематики, които са съставна част от Договора, на решаването на проблемите като този с Гоце Делчев или другите въпроси“, добави Заев в отговор на журналистически въпроси след дебати на тема „Пътят до членството в НАТО - от изолирана до интегрирана страна“ във Философския факултет в Скопие.

Институтът за македонски език в Скопие също реагира силно на позицията на БАН, допълва агенция МИА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай