Скелетите в гардероба на Костов

Най-големият му страх е да не лъсне истината от ревизията на прехода

Скелетите в гардероба на Костов | StandartNews.com

Дойде ли най-после времето за истинската ревизия на прехода? Нещо, което хората в активна възраст у нас, носещи клеймото „изгубеното поколение”, очакват вече 30 години. Не толкова като политическа оценка. А като поемане на политическа отговорност и въздаване на  справедливост – за олигарсите от края на 90-те и техните тогавашни вдъхновители и покровители на жълтите павета.

Заявката за ревизия на прехода бе ясно заявена още през 2016 г. от премиера Бойко Борисов. Тогава, броени дни преди президентските избори, той обяви, че ще нареди на ДАНС ревизия на приватизационните сделки на прехода. „За да стане ясно кой кога и какво е продавал и дали това било на реалната цена“. Премиерът се е поинтересувал и за давността на много от сделките. Така установил, че има още поне 2 години. И те не бива да се изпускат. И обави, че ще се съсредоточи „в пълния обем“ по темата, когато минат президентските избори. Тогава всички се стреснаха и завайкаха. Но след като държавата се улиса в новия президент Румен Радев, последвалите избори за парламент, кабинета Борисов 3 и ролята на „патриотите” в него, това мина на заден план. А,когато дойдоха шумните арести за данъчни измами, пране на пари и криминална приватизация на емблематичните фамилии на прехода начело с Баневи, леви и крайно десни вкупом се оказаха крайно изненадани.
Веднъж отворена,

Кутията на Пандора с най-тъмните тайни на прехода

трудно може да бъде обратно забутана в килера. Всяка достойна правосъдна система не би стояла с превръзка на очи. Възстановяване на справедливостта. Онази, която изгубихме по време на криминалния преход. И която остава най-голямата болка на всеки един от нас, ще бъде основният приоритет в работата на Иван Гешев, обяви самият той в първото си тв интервю след номинацията му за главен прокурор. Напълно естествено и разбираемо. Започнал кариерата си от редови полицай в 5-о РПУ в София, преминал през всяко стъпало на кариерата до зам.-главен прокурор, шеф на Спецпрокуратурата и кандидат за обвинител № 1, Гешев е бил свидетел на всички политически и икономически безобразия у нас през последните 30 години. Затова и в концепцията си, „момчето от крайния квартал” написа: Продължавам да смятам, че съдебната власт, и в частност прокуратурата на Република България, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост”. И посочи мишените си -криминалния преход и бандитската приватизация, корупцията и битовата престъпност.
Първото сериозно доказателство, че истинската ревизия на прехода започва, дойде във вторник. Тогава менторът на приватизацията за 1 лев  

Костов изненадващо се появи в студиото на бТВ

за да се оплаче от гъстите облаци, които посред лято са се събрали над главата му и са му докарали срив на имунната система.
Тримесечна проверка на данъчните, приключила с ревизионен акт, доказа негова неизрядност пред закона. При това в особено големи размери. Става дума за близо половин милион. Според Костов това са лични спестявания, които той и жена му натрупали през годините заради успешно управление на първоначалната сума, вложена в инвестиционен фонд. Кахърите му са два. Малкият идва оттам, че 15 документа очевидно не са били достатъчни за данъчните. И не са доказали произхода на парите. Големият е, че Командира е станал обект на разследване от, както сам каза, създаденото от него данъчно законодателство с администрация, която днес няма милост.
В интервюто си, което по правилата на журналистиката би трябвало да бъде наречено монолог,  Костов

направи още две важни признания

за първи път се легитимира като идеолог на /раз/градската десница и като вдъхновител на похода й срещу прокуратурата. В частност – Гешев.
Появата на Костов имаше за цел най-напред да осуети логичното следствие от ревизионния акт –самосезиране на прокуратурата. В типичния си назидателно-пророчески стил Командира обяви, че данъчните ще загубят всички заведени от него дела. Ерго, прокурорите изобщо да не хабят сили по неговия случай. Нищо, че по този начин заплаши със съд така милото на сърцето му финансовото министерство, чиито министър беше в началото на демокрацията. Все пак да не забравяме, че става въпрос за единственият политик в  българската история, който публично се обиди на народа си, че го е свалил от власт и престана да му говори.
Командира обаче е забравил, че времената са други. И днес

трудно може да плаши прокуратурата, че ще я направи Агенция към Министерски съвет

ако не играе по свирката му, както в годините на синята власт притискаше Никола Филчев. Не случайно днес проф. Филчев признава: „Виновен съм много пред българите. Че не го тикнах в затвора, където му е мястото.”

Защо Костов политизира един личен счетоводен проблем и се опитва да го превърне в политическа репресия срещу него и вдъхновените от него партийки от градската десница? От страх. Той лъсна именно в това второ интервю, което Командира даде за последните няколко месеца. То коренно се  различаваше от първото –през април. Тогава всички се питаха защо Иван Костов изпълзя от Драгалевци като… писател. Литераторът издаде мемоари, в които даде своя прочит на прехода, описвайки грешките на управлението си като държавнически успехи. Днес става ясно, че там някъде е започнала ревизията на данъчните. След ревизионния им акт обаче Костов бързо заряза позата на страничен, философски настроен наблюдател. И влезе в ролята на „деен гласоподавател, която изисква заемане на активна гражданска позиция”. Започна отривисто да хвали градската десница, и техния кандидат за кмет на столицата. Обяви, че бил поостарял за водач, но неотменно щял да следва и напътства партията си. Затова и публично посочи водачите й - Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Нещо повече – призна, че им дал 8 страници опорни точки за спечелването на предстоящите избори. Не за местният вот. Костов е наясно, че

в битката за кметове шансовете на хората му са минимални

Ключов за него е другият избор - този за главен прокурор. И дадените указанията са за него. Можем да предположим какви са. Заявките вече бяха направени: протести до дупка, вой до Европа, за да препънат Гешев към новия пост.

Командира и хората му имат неистов страх от това. Още в първото си интервю Гешев посочи именно градската десница като един от факторите, които не желаят независима прокуратура у нас. Затова хората на Костов, много от които имат твърде спорни приватизационни сделки, са наясно, че попадат в групата за проверка.  Именно затова колкото по-голяма подкрепа от гилдията събира Гешев, толкова по-ожесточена става битката на Командира срещу него.
В нея той включи и абсурден аргумент: приватизацията по негово време не била криминална, защото се надзиравала от международни финансови организация. С една дума - ако има някакви възражения Гешев, да търси вината не в Командира, а в МВФ. Какъв ли ще е коментарът на Кристалина Георгиева за тези спекулации на Костов, ако оглави Фонда до месец?

В двоен стандарт живее Костов

и то не от сега.  Още през 2014-2015 г. обикаляше телевизиите, за да се жали, че сметките му са блокирани в КТБ и жена му нямала пари да купи хляб от кварталното магазинче, което много я унизило. А в същото време дъщеря им прибираше по 30 000 лв. на месец от фирма на Цветан Василев за „консултантски услуги”.

Днес Костов не крие, че хем има пари, хем добре ги управлява, но НАП-аджийски кахъри са го налегнали. И затова всячески се опитва да подмени фактологията на времето и да наложи опорката, че основният проблем на прехода е не бандитското раздържавяване, а нереформираната съдебна система. За него това е спасителен пояс, за да изплува от данъчното блато, в което се намира. И няма нищо против с шумни протести да дестабилизира страната и потопи човекът, който е решил да изкара на повърхността именно тинята от прехода. Защото, ако Гешев се справи, хората наистина ще повярват във въздаването на справедливост за всички пропилени шансове на България. А тръгнат ли да се вадят скелетите от гардероба, то без съмнение дрешникът на Костов съдържа  най-богата колекция от зловещи сенки на миналото.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай