Скандалът с джиповете в нова фаза

Задочен спор между адвоката на Пламен Узунов и бившият МВР-шеф Валентин Радев

Скандалът с джиповете в нова фаза | StandartNews.com

Скандалът с джиповете за МВР, заради които Европейската служба за борба с измамите образова разследване и поиска България да върне 6 млн. евро заради променени спецификации на автомобилите, влезе в нова фаза. ОЛАФ препоръчва на българската прокуратура да започне разследване за злоупотреба със служебно положение. В задочен диалог в ефира на бТВ влязоха Емилия Недева, адвокат на президентския съветник Пламен Узунов и бившият МВР-шеф Валентин Радев.

Според адвокат Недева ГЕРБ или разполага с информация, която е следствена тайна, или умишлено подтиква разследването в определена посока. „За мен основният въпрос след тази официална позиция на ГЕРБ е откъде партията има подробности за елементите на разследването. Откъде знае къде е концентрирано това разследване. Дали партия ГЕРБ подтиква разследването в някаква посока или получава информация, която не следва политическа сила да има“, попита адвокат Недева.

Тя обяви също, че нито при вътрешния одит, нито при външния на обществената поръчката е подаден сигнал за нередности. По думите й Валентин Радев е подписал договора, не заради решенията на КЗК и на ВАС, а защото не е имало сигнали за нередности.

Въпреки решението на ВАС, поръчката може да бъде прекратена, може да бъде прекратен и вече подписан договор, заяви адвокатът на Узунов. На въпроса разпъва ли президентът Румен Радев политически чадър над Пламен Узунов тя отговори: „Политически чадър не може да отвори институция, която няма правомощия нито по отношение на проверките, нито по отношение на разследването. По-скоро целта е да бъде дискредитирана президентската институция“.

„Служебният министър Пламен Узунов и сега има политически чадър, той е съветник на президента“, отговори Валентин Радев. Според него в доклада на ОЛАФ става дума за изменения на процедурата по обществена поръчка, които са направени именно по време на мандата на служебния министър Пламен Узунов.

„Аз се подразних от позицията на президентството. Не може президентът да започва грубо: вижте кой е започнал поръчката и кой я е подписал накрая, след като ОЛАФ през цялото време говори за случилото се по средата – при Узунов“, каза Радев. И уточни, че тогава били променени параметрите на обществената поръчка.

Бившият вътрешен министър коментира, че никога не се е съмнявал, че може нещо да не е наред с обществената поръчка. „Не съм допускал, че служебен министър може да застраши по такъв начин националната сигурност“, коментира Радев.

„Ако е имало такива дефекти, които са казали от ОЛАФ, защо администрацията е мълчала? Имало ли е политически натиск?“, коментира на свой ред Радев. Той отново поясни, че няма как политиците да вникнат, че има пороци в обществената поръчка, при положение, че на ОЛАФ са трябвали две години и половина да ги открие.

По повод обявените намерения от страна на президента Румен Радев да се кандидатира за втори мандат, Валентин Радев каза, че в президентството всичко се случва „някак задкулисно, някак скрито“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай