Скандалът трещи! Вербуват разузнавачи в полза на ген. Атанасов

Скандални факти изнесе в парламента шефът на Военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев

Скандалът трещи! Вербуват разузнавачи в полза на ген. Атанасов | StandartNews.com

Скандалът с вербуването на военни разузнавачи в полза на лидера на ДСБ ген. Атанас Атанасов ескалира.

Съветник по националната сигурност на бившия премиер Николай Денков е опитал да вербува двама военни разузнавачи в полза на Атанас Атанасов. Офицерите били извикани в Министерския съвет от Веселин Марков, който предложил офертата от името на лидера на ДСБ в кафене "Ларгото" край "Дондуков" 1, където били уведомени за намерението на Атанасов да кадрува в службата. Получили оферта за кариерно повишаване в службата срещу лична лоялност в полза на бившия генерал и съпредседател на ДБ. След неуспешния опит за вербовка двамата разузнавачи докладвали в рапорти. Назначена е прокурорска проверка, ДАНС провежда съответните мероприятия за изясняване на обстоятелствата.

Всичко това и подробности изнесе по време на изслушването в пленарната зала шефът на Военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев.

"Същевременно срещу Служба "Военно разузнаване" с цел сплашване беше подета медийна кампания и беше инициирана проверка от Държавна комисия по сигурността на информацията за възможни нарушения по Закон за защита на класифицираната информация към Служба "Военно разузнаване", съобщи той пред депутатите, предаде БТА. Вносители на искането за изслушване са депутатите от ДПС Хамид Хамид и Станислав Анастасов и Делян Добрев от ГЕРБ.

Венелин Венев заяви, че през месец юни 2023 г., когато се е сформирало правителството на Николай Денков, той, в качеството си на премиер, е провел първите срещи с него и се е запознал лично с неговите заместници. Служба "Военно разузнаване" се ръководи именно от премиера на страната, който разписва и годишния й план за работа. 

След срещата с Венев в контакт влезли уважавани офицери от резерва, които са формулирали молбата към него да разреши представянето в Министерски съвет на поне двама негови заместници, перспективни офицери на ниво директор на дирекция, като са отбелязали, че с тях ще бъде разговаряно на ниво съветник на премиера. Обяснено му било, че разговорите също щели да бъдат проведени в Министерския съвет.

Шефът на Военното разузнаване предоставил данните за контакт на двама офицери, били са подготвени официалните им офицерски биографии и им е било разпоредено в уреченото време да бъдат пред парадния вход на Министерския съвет.

"Така, на 12 юли 2023, в различни часове, офицерите ми се явиха на парадния вход на Министерския съвет, готови да се представят по подобие на първия ми заместник, но се оказа, че замисълът за тях е бил малко по- различен", заяви пред залата генералът.

"Вместо в МС, с тях е било говорено в кафето до Министерския съвет", разкри Венев. Той посочи, че на следващия ден офицерите са му доложили в устен порядък за характера и съдържанието на разговорите, който генерал Венев определи като "изключително тревожен". Последвал и рапорт в писмен вид с подписите на двамата военни.

Рапортите са явни, но са класифицирани, посочи шефът на службата. Той заяви, че по презумпция за възможен състав на престъпление е било докладвано и на главнокомандващия Българската армия.

Във въпросните рапорти се посочва, че ген. Атанас Атанасов възнамерява при създалата се обстановка в сектор сигурност - "да назначи свои приближени хора в службите за сигурност".

В рапорта се посочва, че въпросният съветник от Министерски съвет - Марков е разяснил, че ще се иска оказване на съдействие при назначаване на "наши хора", предоставяне на изпреварващи данни по конкретни теми, както и споделяне на сведения по определени позиции под формата на опорни точки.

Българското "Военно разузнаване" ще пише опорни точки за Атанас Атанасов, констатира Венев.

Той цитира правнонормативната рамка, както обясни, че са сезирали изпълняващия функциите главен прокурор с писмо, с копия на два броя рапорти на военнослужещи от "Военно разузнаване", относно реализиран подход от страна на трети лица към тях с цел предполагаемо вмешателство в ръководството на службата и осъществяване на нерегламентиран достъп.

"По същество тези действия представляват престъпления по смисъла на Наказателния кодекс. В тази връзка считаме, че е налице предпоставка за извършване на проверка от страна на органите на прокуратурата с цел образуване на досъдебно производство. Истинността на предоставените сведения служителите гарантират с подписите си. Тоест това не са анонимни сигнали, те са подписани", обясни Венев. Той посочи, че въпросните служители са били изпратени на изследване с полифизиограф, съгласно наредба за психологическото осигуряване на СВР към МО.

"Аз лично съм убеден, че всичко се случва така, както го описват моите офицери", вярва на подчинените си шефът на Военното разузнаване.

Атанасов отговори на обвиненията, като на свой ред прочете есемес, изпратен от генерал Венев през февруари, тази година.

"Не можем повече да го търпим този нагъл дърт комунист, гномът и дъртите ченгета ще ме реформират. И забележете, ако не спре да реформира, пускам всичко до всички медии", цитира съобщението лидерът на ДСБ.

Двамата си размениха взаимни обвинения. Според Венев става дума за опит за овладяване на службите и затова е изпратил сигнал до ДАНС и прокуратурата. Съпредседателят на ДБ пък обяви, че става дума за активно мероприятие, зад което стои руската агентура, като визира шефа на "Военното разузнаване.

От "Възраждане" попитаха Атанасов кога ще си подаде оставката, тъй като няма моралните качества да бъде депутат.

Атанасов отвърна, че в периода 2001- 2007 г. е бил обвиняем и подсъдим по три наказателни дела и трите, организирани от руската агентура в България. И по трите дела бях оправдан на три инстанции, подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай