Скандалът расте! ЦИК забърка правна каша с ДПС, хвърля петно върху изборите (ОБЗОР)

Даде безпрецедентни указация, ДПС-Ново начало сезира съда

Скандалът расте! ЦИК забърка правна каша с ДПС, хвърля петно върху изборите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Безпрецедентна правна каша забърка ЦИК около регистрацията за изборите на втората по големина и влияние у нас партия ДПС. След като комисията създаде юридически абсурд да запише за изборите ДПС-Ново начало и фракцията на деребеите около Доган в един и същи час, но без пореден номер, днес над 5-часово заседание на комисията завърза нов юридически възел.

ВИЖ ОЩЕ: Скандал! Нови машинации в ЦИК в полза на деребеите

Безпрецедентните указания

До 17,00 часа на 7 септември коалициите "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски и "Демокрация, права и свободи - ДПС" на Ахмед Доган трябва да докажат, че ДПС не е част от техния състав. Причината е, че движението е заявено като част и от двете коалиции, което е в разрез с чл. 127 ал. 2 от Изборния кодекс. Според него една партия може да участва в една коалиция.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски: Има едно ДПС, има отцепници. ДПС е Ново начало

Освен това ЦИК иска удостоверение за банковите сметки на двете коалиции. Тези указания комисията ще изпрати до двете формации, реши заседанието на ЦИК с 11 гласа "за". Трима бяха против - Красимир Ципов, Йорданка Ганчева и Георги Баханов. И тримата заявиха, че така ЦИК отново отказва да реши казуса. Силвия Стойчева бе извън залата.

ВИЖ ОЩЕ: Деребеите пак газят закона! Коалицията им нелегитимна

Членове на ЦИК бесни

"По време на обсъждането предложих различна редакция. Смятам, че не даваме ясно конкретно указание, което да бъде изпълнено от заявителите по това указание", коментира Красимир Ципов.

ВИЖ ОЩЕ: Доган и деребеите – Троянски кон на Радев в изборите. Новите ортаци

"Гласувах против указанията – продължение на правния абсурд, да не определи последователността на внасяне на документите. Това доведе до измислените указания, да извадят една от партиите от тях. В двете коалиции участва една и съща партия", посочи Георги Баханов.

 "Не може ние да бавим и да тупаме топката, указанията се дават незабавно, а ние ги даваме след два дни. Проблемът ще бъде пред нас отново и ЦИК ще трябва да се произнесе по документите. Не обсъдихме всички документи. Казахме, че една партия не може да участва в двете коалиции, не можем да кажем дали една партия може или не може да участва в една коалиция", изтъкна и Йорданка Ганчева.

ДПС-Ново начало сезира съда

ДПС - Ново начало вероятно ще оспори пред съда решението на ЦИК, коментира зам.-председателят на ДПС Искра Михайлова на излизане от Партийния дом.

"Разбира се, има много тълкувания. Но това опира до тези тълкувания и решения на съда. Аз няма да коментирам бъдещи решения на съда", каза още Михайлова.

Цял ден машинации

Машинациите в ЦИК започнаха още по обяд. Членове на ЦИК, близки до деребеите в ДПС,  търсеха всячески начин да подпомогнат явяването на изборите на доганистите и да спънат ДПС-Ново начало.

Най-вероятно причината е разкритието, че коалицията на Доган за изборите е нелегитимна. Както „Стандарт” съобщи снощи съюзът реално е незаконен. Причината е, че ръководството на един от партньорите на доганистите в него – ПП „Земеделски народен съюз“ (с председател Румен Йончев) всъщност няма официално решение за участие в коалицията. А такова е абсолютно задължително според устава на ЗНС.

Пет часа скандали белязаха днешното заседание на ЦИК за регистрацията на ДПС-Ново начало и кръжока на деребеите. В началото било взето решение комисията да заседава без мобилни телефони, „за да няма въздействие върху нея”.

Финтовете на деребеите

Още на старта на заседанието било предложено да бъде отказана регистрация и на двете коалиции, тъй като имало дублиране в имената им. След това пък Савинч Солакова настоявала да се регистрира коалицията на Доган "Демокрация права и свободи", с мотив, че нейни представители са били първи в ЦИК.

Подобно искане освен, че е невярно, е и безкрайно нагло. Именно Солакова вкара в неделя вечер доганистите през задния вход на ЦИК. В нарушение на Избирателния закон Джейхан Ибрямов, Валентин Тончев, Ализан Яхора и Фатме Рамадан се разположиха на местата на членовете на ЦИК на масата за регистрация, прекараха там цяла нощ, а в понеделник саботираха старта на подаването на документи за изборите.

ЦИК гази закона за електронното управление

Фактите, които видя цяла Българи, са следните. Представители на ДПС-Ново начало, начело с кмета на Белица и член на ЦОБ на ДПС Радослав Ревански, си запазиха първото място за подаване на документи още в петък вечерта. Нещо повече – още в 0:05 минути на 2 септември, когато стартира записването на партиите за вота, лидерът на ДПС Делян Пеевски подаде по електронен път документите на Движението. Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов и куп юристи бяха единодушни, че подаването на документи по електронен път е редовно и никой няма право да го отхвърля. Незачитането на този акт е грубо погазване на Закона за електронното управление.

ЦИК не се справя с поверените ѝ по закон задължения. "ЦИК е някъде в 1995 година, ЦИК не е разбрала, че в България съществува електронно управление и права да се подават документи електронно. Слушам, че, слава Богу, ще можем да си проверяваме здравните досиета електронно. Но за ЦИК това е непознато", коментира още Искра Михайлова.

Пеевски: Има едно ДПС, другите са отцепници

ДПС е едно – ДПС-Ново начало. Има само едно ДПС и отцепници, заяви лидерът на Движението Делян Пеевски тази сутрин. Той допълни, че ЦИК е създала хаос и поиска изнасянето й от сградата на парламента.

Абсурдното решение на ЦИК от понеделник двете коалиции да се регистрират едновременно без входящ номер, взето в отсъствието на туристките Камелия Нейкова и Росица Матева, допълнително създава правен хаос, коментираха днес юристи. Според тях така комисията е създала сериозни пречки и пред съда, в случай, че се стигне до решаване на спора там.

"Това не беше соломоновско решение, по-скоро беше бягство от отговорност. ЦИК само повиши напрежението с безпрецедентното си решение да не даде входящ номер, а да впише в регистъра, приемайки документите за регистрация и на двете коалиции. Подобно напрежение не способства за повишаване на доверието в изборния процес", коментира социологът Елена Дариева в студиото на "България он ер"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай