Скандалът гърми! Разследват Илхан Кючюк за източване на 3 милиона от хазната в Брюксел

Лаура Кьовеши и Европейската прокуратура са по петите му

Скандалът гърми! Разследват Илхан Кючюк за източване на 3 милиона от хазната в Брюксел | StandartNews.com

Заради подозрения за неправомерно източване на приблизително 3 милиона лева от хазната в Брюксел, евродепутатът от ДПС и съпредседател на партията на европейските либерали АЛДЕ – Илхан Кючюк е обект на разследване от Европейската прокуратура, съобщи ПИК.

В началото на месеца в Европрокуратурата бе подаден сигнал срещу евродепутата, като в него се опиват евентуални престъпления, извършени с евросредства. Подателят на сигнала е главният редактор на "24Родопи" Илхан Андай, а в него се твърди, че голяма част от сътрудниците Кючюк са едновременно и партийни функционери, заемащи различни партийни длъжности в ДПС на местно, общинско и областно ниво - председатели на общински структури, младежки председатели и заместник-областни председатели. Освен това Кючюк има и сътрудници, които са общински съветници.

Разследването срещу Кючюк се води от службата на Европейската прокуратура в България след санкция от Лаура Кьовеши, като в следващите седмици предстоят разпити на няколко от бившите сътрудници на евродепутата.

Оказва се, че за 10-годишния си престой в Европейския парламент Илхан Кючюк функционери на ДПС, заемащи партийни длъжности на местно, общинско и областно ниво и неправомерно назначавани за негови сътрудници в България, са прибирали месечни заплати от Брюксел в общ размер от 30 000 евро, писа "Уикенд".

Съществуват подозрения, че Кючюк е прибирал под масата половината от възнагражденията на депесарите.

Сред неправомерно назначените на хранилка в Брюксел протежета на Кючюк са областната председателка на младежката структура на ДПС в Ловеч Виолета Ивайлова, която в продължение на 8 години е усвоявала по 3000 евро месечна заплата, служителят в шуменската дирекция на Изпълнителната агенция "Рибарство и аквакултури" Севгин Хилми, председателят на младежката структура на ДПС в Шумен Васил Петков и общинският съветник от Никола Козлево Турхан Каракаш.

Въпреки че са трудово устроени на други длъжности, съветниците на Илхан Кючюк са получавали заплати и от Европейския парламент. Такъв е случаят и с настоящия депутат Валентин Тончев, който дълго време беше сътрудник на Илхан Кючюк в ЕП, макар да бе председател на младежкото ДПС.

Според запознат със стартиралото разследване срещу Илхан Кючюк, евродепутатът бил особено притеснен да не бъде предаден от някой от доскорошните си подчинени, който принуждавал да му връщат под масата половината от заплатите си.

През последните дни Кючюк провел серия от срещи с повечето от бившите си сътрудници, които умолявал и заплашвал да си затварят устите, предава още ПИК.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай