Скандал в парламента! Хвърчат обиди

НС отхвърли разглежданите на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето

Скандал в парламента! Хвърчат обиди | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Народното събрание отхвърли разглежданите на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето. Четири от законопроектите са с вносители народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), а петият - с вносител Тошко Йорданов и депутати от "Има такъв народ" (ИТН). 

Законопроектът на Тошко Йорданов, в който се предлагаше забрана на рекламата и медицинските дейности за смяна на пола до 18-годишна възраст, бе отхвърлен след прегласуване със 79 гласа "за",112 - "против" и петима - "въздържал се".

Законопроектът предлагаше забрана на разпространяването и представянето на територията на предучилищните и училищните заведения, както и на други обществени места, посещавани от деца, на информационни или други материали със съдържание, което не съответства на разбирането за пол на физическите лица като биологична категория, съобщава Дир.бг.

Предлагаше се също забрана на представянето пред деца на беседи със съдържание, което не съответства на разбирането за пол на физическите лица като биологична категория, представянето или рекламата на половата идентичност като алтернатива на биологичния пол, ранното ѝ определяне, както и прилагането, представянето или рекламата на медицински дейности с методи или технологии за промяна на биологичния пол на деца.

Промените не бяха приети, а след първото провалено гласуване Тошко Йорданов от ИТН обвини от трибуната ГЕРБ, че че са помогнали на "гей ориентираната пропаганда на ПП-ДБ". 

У нас и в момента не съществува практика за смяна на пола при лица под 18-годишна възраст.

Депутатите не подкрепиха и останалите законопроекти, предлагани от ПП-ДБ. Два от тях са с вносител Божидар Божанов, един - с вносител Елисавета Белобрадова, а четвъртият - с вносител Катя Панева.

При гласуването на законопроекта с вносител Елисавета Белобрадова, с който се предлагаше въвеждане на понятието комън сенс или децата да не се използват за политическа дейност, законопроектът бе отхвърлен с нула гласа "за", 158 - "против" и 31 - "въздържал се". Поискано бе прегласуване и предложението бе отхвърлено с един глас "за", 154 - "против" и 30 - "въздържал се".

В обяснение на различен вот, Тошко Йорданов заяви, че е гласувал със "за", за да окаже морална подкрепа. "Някой трябваше да подкрепи морално тези объркани хорица с розови еднорогчета на седалчиците", обърна се той към колегите си от ПП-ДБ.

Другите два законопроекта с вносител Божидар Божанов също бяха отхвърлени с мнозинство. Този, с който се разширяваше вече приетата правна уредба по отношение на сексуалните посегателства срещу деца и въвеждаше допълнителни ограничения за заемане на длъжности от лица, които имат присъди за сексуални посегателства срещу деца, бе отхвърлен с един глас "за", 159 - "против" и 30 - "въздържал се".

Вторият, предвиждащ институционализиране на телефонна линия и съответно чат линия за сигнали и подкрепа при заплахи за безопасността на децата онлайн, бе отхвърлен с четири гласа "за", 155 - "против" и 30 - "въздържал се".

Четвъртият законопроект, с вносител Катя Панева, също депутат от ПП-ДБ, бе отхвърлен с нула гласа "за", 160 - "против" и 28 "въздържал се", предаде БТА. 

Пред журналисти в парламента Тошко Йорданов коментира, че в зала, сме станали свидетели как коалицията ГЕРБ, ДПС на Делян Пеевски и ПП-ДБ продължава. По думите му с отхвърлянето на предлаганите от ИТН промени се оставя огромна вратичка за промяна на пола.

В комисия този законопроект на ИТН бе минал, напомни Йорданов и добави, че със сигурност на Бойко Борисов някой партньор му се е обадил, за да промени решението на групата. "Групата му се държа като душевно неориентирани граждани", коментира Йорданов и добави, че сме свидетели как в Европейския съюз абсолютно безконтролно се правят корекции за смяна на пола.

Станислав Балабанов от ИТН допълни, че от ПП-ДБ са си отхвърлили собствените си законопроекти, което по думите му е доказателство, че тази "сглобка" се контролира отвън. В 51-вия парламент този закон ще се случи, заяви Балабанов.

Катя Панева, вносител на единия от спорните законопроекти, също коментира пред медиите в парламента внесения законопроект. Тя припомни, че в България смяна на пола на лица под 18 годишна възраст не съществува и заяви, че предлаганите текстове са защитавали децата и лекарите в случаите, в които медицината трябва да се намеси.

В хода на дискусията в пленарна зала Андрей Чорбанов от ИТН определи като "плашещи" двата законопроекта, предлагани от ПП-ДБ и визира тези с вносители Елисавета Белобрадова и Катя Панева. В изказването си Чорбанов коментира опита за въвеждане на термина "геномен пол".

Самата идея да се въведе термин "геномен пол" е абсурдна, заяви депутатът и добави, че не може чисто медицински предписания да бъдат тълкувани законово. По думите с предлаганите изменения се дава възможност децата да се заплашват с нещо застрашаващо живота им, за да бъде извършена манипулация за отстраняване на фенотипни белези и промяна на пола.

В хода на разискванията председателят на парламента Рая Назарян наложи забележка на депутата Георги Иванов от "Възраждане" заради използвано от него определение към парламентарната група на ПП-ДБ "пропедофилска коалиция". По думите му законопроектът на ПП-ДБ издава "нечисти мисли" от вносителите. 

"Лицемерието е изконна евроатлантическа ценност в ПП-ДБ. С едно от предложенията на ПП-ДБ се оставя вратичка лица под 18 години да лъжат, че искат да си сложат край на живота, за да им се направи операция за смяна на пола. Няма как да подкрепим подобни античовешки и макробесни предложения", каза още Иванов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Мила
преди 8 часа

Шарен Парламент

Откажи
Иван
преди 8 часа

Забрана трябва да има и във висшите учебни заведения!

Откажи
Силвия
преди 7 часа

За медицинските дейности до 22 годишна възраст.

Откажи