Скандал между Тошко Йорданов и Нова тв

Причината е репортерска грешка

Скандал между Тошко Йорданов и Нова тв | StandartNews.com

Репортерска грешка запали скандал между Нова тв и зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Искрата пламна, след като журналистът от Нова телевизия Благой Цицелков обърка в пряк ефир  имената на две от новите партии в парламента - "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Изправи се! Мутри вън!" на Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Татяна Дончева.

Цицелков заяви, че "Има такъв народ" приема подкрепа от ГЕРБ и ДПС, всъщност става въпрос за "Изправи се! Мутри вън!". Хаджигенов от няколко дни повтаря, че коалицията му няма да откаже подкрепа за кабинет от ГЕРБ и ДПС, с което пък си навлече гнева на Манолова и Дончева.

„Една от националните телевизии изрече мазна лъжа в ефир – говоря за „Нова ТВ“. Техният журналист си позволи да излъже в обедната емисия без капка срам“, заяви Йорданов в снощното си предаване по телевизия 7/8.

"Ако бяхме в Крумова България, за тази лъжа щяха да липсват части от тялото на това момче с микрофона“, казва Йорданов.

Самият Цицелков реагира в социалните мрежи, обяснявайки, че е направил неволна грешка .

„Става въпрос за неволна грешка по време на жива връзка в обедна емисия. По време на нея казвам „Има такъв народ” вместо „Изправи се! Мутри вън!”. От репортажа, излъчен малко по-късно, става ясно, че имам предвид „Изправи се! - Мутри вън!”, написа Цицелков.

Нова тв също излезе с официална позиция. Ето какво гласи тя:

Във връзка с допусната неволна репортерска грешка със замяна на имената на две политически формации

По време на живо включване в обедната емисия на NOVA на 13 април е допусната неволна репортерска грешка със замяна на имената на две политически формации - репортерът Благой Цицелков свързва позицията на „Изправи се! Мутри вън!“ с „Има такъв народ“. В излъченото видео непосредствено след пряката връзка информацията е напълно коректна.

Намираме за притеснителна връзката между една неволна репортерска грешка и Крумовите закони, направена от водещ, избран за народен представител. Подобни аналогии са смущаващи.

В скандала влезе и ГЕРБ. Пиарът на партията Никола Николов коментира във Фейсбук случая: "Лошо започвате, г-н продуцент! Свободата на словото е свещено право, мислех си, че го знаете. Заплахите срещу журналисти не са демократична практика. А сега ми е по-интересно как журналистическата гилдия ще защити колегата си и свободата на словото в България.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай