Сините подозират руски сценарий за "Белене"

Сините подозират руски сценарий за "Белене" | StandartNews.com

София. Много нагласена изглежда цялата работа. Това коментира съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров по повод изненадващият обрат около АЕЦ "Белене". Според него събитията са навързани. Русия отправи иск към България за 1 милиард евро. Малко по-късно идват инвеститори, които никога не са инвестирали в строителство на атомна централа. Те обаче казват, че ще се разберат с руснаците за този иск. Не смятат това за проблем и казват, че ще поемат всички разходи по "Белене". Човек няма нужда да е много мнителен, за да се запита дали зад тези инвеститори не стои Русия. Аз оставам с трайното мнение, че това е именно така. Явно Русия е решила да засили своето политическо влияние в България. И е решила да прави проекта "Белене" на всяка цена, заяви Димитров пред БНР.

Предполагаемият американски инвеститор в проекта АЕЦ "Белене" е регистриран само преди 3 месеца с очевидната цел да се включи като кандидат за строителството на централата, коментира депутатът от ДСБ Иван Иванов. Когато тези господа се появиха и започнаха да говорят какво представлява самата компания, те не представиха никакви материали, които да удостоверят тяхното присъствие в енергетиката, каза Иванов. Според него България не е територия, на която всяка компания, която пожелае може да дойде и да парцелира някакво парче земя и да казва какво ще инвестира. Защото се касае за най-голямата инвестиция в новата българска история, добави той.

Много вероятен сценарий е това да е "троянски кон" на Русия. Ако те представляваха някакви американски интереси, поне щяха да кажат, че някой от елементите ще бъдат договорени и от американски компании. По един недопустим начин ни беше предложено да гласуваме проект за решение, с който да дадем мандат на правителството да започне разговори с тази компания, каза Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай