Синдикатите без общ протест за болничните /ОБНОВЕНА/

КНСБ чака Тристранката, КТ "Подкрепа" излиза пред МС в сряда

Синдикатите без общ протест за болничните /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • КНСБ чака Тристранката, КТ "Подкрепа" излиза пред МС в сряда

Синдикатите се отказаха от обща стачка за болничните. Няма да се провежда обща национална демонстрация на КНСБ и КТ "Подкрепа". КНСБ остава в готовност и ще организира или не протест, в зависимост от резултатите от обсъжданията в Националният съвет за тристранно сътрудничество, заявиха пред БНР от синдиката.

Решението е на базата на допитване до синдикалните структури. Заседание на Тристранката обаче не е насрочено, няма и покана от премиера Бойко Борисов за среща със синдикалните лидери.

От КТ "Подкрепа" късно снощи са взели решение да проведат свой национален протест под надслов "Болните работници не са престъпници" на 27 ноември в сряда на площад "Александър Батенберг" от 11 часа, което ще съвпадне с провеждането на редовното правителствено заседание.

"Реагирахме остро за болничните и двата синдиката, защото нямаше консултации. Но идеята бе бързо оттеглена”, коментира в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това е нашето несъгласие с тази политика и сме в стачна готовност, допълни той. Според него напрежението е спаднало след изказването на премиера и трябва да се види какво ще бъдат ли внесени мерки срещу фалшивите болнични.

"Другата седмица няма причина да "изпускаме напрежението”, защото оттеглянето не значи решение на проблемите. Продължаваме заедно с нашите искания, но няма да протестираме заедно с КТ "Подкрепа", каза Димитров.

"В половината държави членки на ЕС служителят получава пари от първия ден на болничните. Няма изчаквателен период. По-бедните страни нямат такъв период. Другите страни имат, но после плащат доста повече. На 95 % от хората, които представят болнични, са наистина болни”, заяви Пламен Димитров.

 

"Работодателите казват много неща, но не са верни. До 7 дни общата сума, която се плаща е 10 %. От 8 до 14 или 15 до 30 дни се плащат повече, тоест болница. Там се лъже по-трудно. В понеделник работна група на двата синдиката ще формира нашите искания. Мисля, че е по-добре да има лекар, който да подпомогне бързо процеса на верификация на болничния”, смяна президентът на КНСБ. Той критикува план 20/30 на кабинета, защото според него в тази стратегия няма ясно поставени цели. Трябва да има цел България да достигне поне 75 % от БВП и доходите да бъдат спрямо средноевропейските. Не е ясно как ще се развива индустрията, нито къде хората трябва да знаят повече, за да получават повече. Това е доста нездраво и трябва да се преработи изцяло, отсече Пламен Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай