Симеонов с нов удар: закрива казината

Игрални зали - само в 5-зведните хотели по границата

Симеонов с нов удар: закрива казината | StandartNews.com

  • Казина и игрални зали - само в 5-зведните хотели по границата
  • ГЕРБ махат комисията по хазарта, променят ресорния закон

Втори удар срещу хазартната пандемия нанесе лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той внесе законопроект, който спира масовото съществуване на хазартни зали в страната и ги праща само в 5-звездните хотели на 10  големи курорта по границата. Първият удар на Симеонов бе срещу Божковите талони на късмета. По предложение на НФСБ лотарията стана изцяло държавна.

"Внесохме в деловодството на парламента законопроект, който подготвяме от доста време. Той е втората стъпка, която ще предприемем срещу пандемията, наречена "хазартна зависимост", заяви Симеонов пред журналисти в Народното събрание.

„Конкретните текстове в нашия законопроект ограничават възможността за съществуването на такива хазартни зали масово в България като локализираме тяхното възможно присъствие само в националните курорти - 10 на брой, в радиус от 20 км. от граничните контролно-пропускателни пунктове, и в 5-звездни хотели", обясни Симеонов. По този начин, по думите му, ориентират тези игри на късмета основно към чужденци и към туристите от чужбина.

"Предлагаме закриването на всички тези сега съществуващи хазартни обекти да приключи до края на 2025 г. Става въпрос за над 600 такива казина и игрални зали, които ще бъдат закрити поетапно, с изтичането на лиценза на тези, на които изтичат лицензите, те няма да бъдат подновявани, а до края на 2025г. предлагаме да бъдат затворени абсолютно всички, независимо дали са им изтекли лицензите или не. Конкретно става въпрос за 638 обекта, като само за следващата година трябва да бъдат затворени 49 поради изтичане на лиценз”, заяви той.

Валери Симеонов посочи, че ГЕРБ подготвят законопроект също за промяна в Закона за хазарта. "Той е свързан по-скоро с цялостното преустройство и премахването на Комисията за хазарта, което също сме обсъждали с тях. Обсъждали сме и тези наши предложения. Надявам се да бъдем подкрепени. Но аз мисля, че ще бъдем подкрепени, тъй като това е едно естествено продължение на битката, която започнахме с бизнеса на Васил Божков. И там успехът всъщност беше постигнат буквално за няколко седмици, когато има единомислие и единодействие, резултатите са налице. Надявам се и този път да си свършим добре работата в интерес на българското общество", заяви Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай