Симеонов потвърди: Руснаци искат свобода за Божков

По думите на бившия вицепремиер, този ход на Русия е много опасен

Симеонов потвърди: Руснаци искат свобода за Божков | StandartNews.com

„Да, имам информация, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е направил среща с вицепремиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мохамед Рашид ал Мактум, искайки освобождаването на Васил Божков. И това е публикувано в арабските медии“. Съобщението направи зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов в интервю за Нова телевизия.

По думите му това е изключително опасно. „Според мен, след тази информация, България няма никакъв друг правен ход, освен да повика посланика на Русия у нас Анатолий Макаров. И да поиска обяснение на какво основание Русия по такъв безобразен е нагъл начин се намесва във вътрешните работи на България, опитвайки се да освободи човек с 10 обвинения досега, в това число и за организирана престъпна група за убийства“, заяви Валери Симеонов.

БНТ предаде по-рано днес, че в понеделник негово височество шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Дубай, се е срещнал със Сергей Наришкин, който ръководи разузнаването на Руската федерация (на снимката).

Наришкин е имал срещи и с ген.-майор Талал Хамид бел Хул ал Фаласи, който е генерален директор на отдел държавна сигурност.

Според оперативна информация на нашите служби, преди тези срещи граждани на Руската федерация са посетили Васил Божков, вследствие на което Наришкин вероятно е повдигнал въпроса за задържането на българския бизнесмен пред своите домакини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай