Шефката на НАП уволнена за проспани 2 млрд.

Ревизионните актове на агеницята масово падали в съда

Шефката на НАП уволнена за проспани 2 млрд. | StandartNews.com

Несъбрани над 2 милиарда лева в хазната са една от причините за уволнението на Галя Димитрова от шефското място в НАП. Втората причина е огромният теч на лични данни от агенцията, при който в публичното пространство се появи информация за милиони българи.

ВИЖ ОЩЕ:Министър даде на НАП задача за приходите

Галя Димитрова е освободена заради системно неизпълнение на служебните си задачи, обясни Асен Василев и изрази учудването си, че Димитрова не е била отстранена още при теча на личните данни от НАП. "Бях учуден, че подобна мярка не е била предприета по-рано", подчерта Василев. И припомни решението на Върховния административен съд за обезщетение заради теча. Държавата тепърва ще дължи средства за това.

ВИЖ ОЩЕ: Рокади на върха в НАП

Ревизионните актове на НАП масово падат в съда. За периода 2017-2020 г. са събрани само 55% от вземанията, установени с ревизия, обясни Василев и съобщи, че от 4,029 млрд. лв., начислени вземания с ревизии, са събрани само 2,255 млр. лв. 45% от актовете са изцяло или частично отхвърлени от съда, което говори за ниското им качество, възмути се министърът.

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ изрева заради рокадите във властта

https://pronewsdobrich.bg/wp-content/uploads/2021/05/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%BE%D0%B2-1140x620.jpgНа мястото на Галя Димитрова служебното правителство назначи днес Румен Спецов, експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Той е завършил Стопанската академия в Свищов, както и Академията на МВР със специалност "Защита на националната сигурност". В периода 2009 г. - 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП в Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

На Спецов министърът постави задача да бъдат увеличени приходите чрез фокусиране върху големите данъкоплатци и прекратяване на терора върху малките данъкоплатци. Другият фокус ще бъде върху фирмите, които използват ресурс от държавния бюджет или еврофондовете, т.е. които участват в обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай