Шефката на ЕЦБ похвалила българската БЦЖ ваксина

Държавата ще финансира изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса

Шефката на ЕЦБ похвалила българската БЦЖ ваксина | StandartNews.com

Президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард сподели, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина, заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Националния център по заразни и паразитни болести. Той призна, че самата Лагард първа е повдигнала темата.

Премиерът обяви, че държавата ще финансира изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса. Центърът по заразни и паразитни болести е основен доставчик, на който разчита УНИЦЕФ за цял свят.

Пред премиера бяха представени и няколко проекта на Центъра.

На заседанието на Министерския съвет се взе решение да се отпуснат средства за закупуване на маски, както и 136 млн. лв. за образование и иновативни кабинети по природни науки", обяви Борисов при посещението си.

Заедно с него са министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на финансите Владислав Горанов. В центъра Борисов се срещна и с проф. Тодор Кантарджиев, като отбеляза колко добре изглежда професорът в бяла престилка.

От дружеството съобщиха, че са в стабилно финансово състояние, но се нуждаят от средства по няколко проекта, единият от които е изработването на достатъчен брой БЦЖ ваксини.

Кристин Лагард сподели, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина, разказа Борисов.

Премиерът обеща, че ще използва влиянието си върху финансовия министър за финансирането на трите точки, които са му съобщени.

"Като пожарникар едно време идвах тук на учения и знам че санитарно-хигиенните условия са на най-високо ниво", разкри Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай