Шефът на антикорупционната комисия оцеля в парламента

Искането за отстраняването му беше подписано от парламентарните групи на ПП-ДБ, "Възраждане" и независимите депутати от разпадналата се група на "Величие"

Шефът на антикорупционната комисия оцеля в парламента | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Антон Славчев остава начело на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), реши Народното събрание.

Близо 3 часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на КПК и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ).

Искането за отстраняването му беше подписано от парламентарните групи на "Продължаваме промяната-Демократична България", "Възраждане" и независимите депутати от разпадналата се група на "Величие".

Дебатите бяха прекъсвани, чуваха се взаимни обвинения за сфери на влияние. Разискванията, които някои от народните представители определиха като срамен дебат, включваха нападки и обвинения за наглост, конфликт на интереси и опъване на чадъри към различни депутати, припомняния за предишно редовно правителство.

По предложение на ДПС времето на Народното събрание беше удължено до окончателното гласуване.

От ДПС поискаха от самия Славчев да отговори дали разпъва чадър над ПП-ДБ. Хамид Хамид заяви:

"Какво всъщност стои зад този проект за решение, между другото изцяло подписан от лица, които имат пряк конфликт на интереси от гласуването на тази точка, но това са подробности за тях, защото лица, които са проверени от Комисията да подписват махането на ръководителя на тази комисия, е меко казано конфликт на интереси, но те даже не се свенят да излизат тук и да четат мотиви."

Николай Денков призова своите колеги да се освободят от Славчев. По думите му това ще бъде знак, че няма чадър над ПП-ДБ.

"Възраждане"  обявиха, че ще гласуват "за" отстраняването.

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС обаче съобщи за правен казус със самото гласуване: "Предлагате да бъде освободен изпълняващият функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията, който изпълнява и функциите на председател на КОНПИ без да си давате сметка, че всъщност вие не може да го освободите, защото самият закон, така, както сме го приели всички ние, колеги от Сглобката, ние сме определили за изпълняващ функциите Антон Славчев."

Стана ясно, че няма текст за мнозинство, което е необходимо за освобождаването на изпълняващият функциите член и председател на Комисията за противодействие на корупцията и на КОНПИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай