Ще плащаме новите изтребители на равни вноски?

Според военния министър еднократно плащане „би затруднило реализацията на други проекти“

Ще плащаме новите изтребители на равни вноски? | StandartNews.com

България ще настоява за равни плащания по проекта за нови изтребители. Цената трябва да е фиксираната от парламента, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Според министъра еднократно плащане „би затруднило реализацията на други проекти“. Стойността на проекта е милиард и 800 милиона лева.

Дадените указания са много ясни, заяви Каракачанов, като посочи, че трябва да се придържаме към фиксираната от парламента цена, без това да намалява способностите на самолетите. По думите му изключително важен е и въпросът за бюджетните възможности и начина на плащане. Една или няколко равни вноски, поставили сме принцип подобен на този в Словакия - там е на пет-шест равни вноски, т.е. на няколко равни вноски искаме да се направи, за да може да не ни затрудни изведнъж, независимо, че парите са предвидени, обясни Красимир Каракачанов.

След Гергьовден в САЩ за преговори ще замине преговорен екип от няколко министерства. Министърът се надява делегацията да се върне с добри резултати - ако не, по думите му, продължаваме. Водим преговори и ако условията срещу нас не са изгодни, ние ще го кажем на обществото, посочи министърът. Взехме стратегическо решение, стратегически избор, но той трябва да отговаря на нашите финансови възможности като държава и на изискванията ни - като ВВС.

Дадени са ясни указания и по темите за индустриалното сътрудничество, 10 процента от стойността, на която ще бъде сключен договорът, трябва да бъдат реализирани под формата на индустриално сътрудничество, посочи Каракачанов. Ще предложим изграждане на център за обучение на пилоти в Долна Митрополия, във връзка и с възстановяването на Военновъздушното училище.

По проекта за новите бронирани машини за Сухопътните войски Каракачанов коментира, че не смее да дава срокове и има много тънкости, свързани с индустриалното сътрудничество и участие на български фирми в проекта. Нещата се забавиха с около 5 месеца, каза министърът, но все пак той очаква развитие.

Офертите по проекта за придобиване на нови патрулни кораби са подадени, но Каракачанов не ги коментира с аргумента, че по тях работи комисия и засега нещата са конфиденциални.

Красимир Каракачанов коментира в отговор на въпрос, че е доволен частично от направеното за армията, като напомни, че за две години заплатите на военнослужещите са били повишени два пъти, започнати са амбициозни проекти за модернизация на трите вида въоръжени сили, както и проекти за ремонти на съществуващата техника. Доволен съм частично, защото не сме свършили всичко, поясни министърът и добави, че ако имат възможност да продължат с екипа, ще направят и още, сключвайки договори за трите проекта, както и да повишат идната година отново заплатите на военните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай