Ще ни върнат ли ОАЕ арестувания там Божков?

ОАЕ е федерация от емирства и там всеки емир решава, казва бивш наш консул в Дубай

Ще ни върнат ли ОАЕ арестувания там Божков? | StandartNews.com

От години Обединените арабски емирства са рай за инвестиращите, за всички онези които искат да правят бизнес там, включително за Васил Божков, които разполага с огромен ресурс и може да "купи" свободата си с големи капиталовложения. Преди години ЮАР беше подобно място и затова и днес има подозрения, че доста заподозрени и задочно осъдени български бегълци се намират там.

Въпросът сега е дали ОАЕ ще решат да ни върнат Васил Божков? Отговорът се опита да даде пред бТВ бившият генерален консул на България в Дубай Милен Керемедчиев.

"Мога да дам пример с Христофорос Аманатидис - Таки, който преди години също избра да избяга именно в ОАЕ. Между ОАЕ и България няма договор за правна помощ и сътрудничество. Много страни нямат такъв договор с ОАЕ. Добрите отношения между България и ОАЕ могат да доведат до ускоряване на процеса за екстрадиция. ОАЕ е федерация от емирства и там всеки емир решава. Едноличната власт взема и нестандартни решения, така че екстрадицията може да се случи", каза дипломатът.

Керемедчиев разкри и какво представлява самата процедура. "България изпраща искане за екстрадиция на Божков, след това процедурата минава през съда в ОАЕ и се гледа на две инстанции. В момента на избягалия от България бизнесмен трябва да му е отнет и задграничния паспорт", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай