Сергей дава рамо на Шулц

Сергей дава рамо на Шулц | StandartNews.com

София. БСП ще изпрати писмо за подкрепа на председателя на парламента Мартин Шулц за общ кандидат на левите за шеф на Европейската комисия за евроизборите през май 2014 година. Вероятно текстът с номинацията на Шулц ще бъде коментиран и гласуван на заседанието на Националния съвет тази събота.

От 1 октомври ПЕС отвори процедурата за номинации за общ кандидат на социалистите в Европа за шеф на Европейската комисия. А срокът за събиране на предложения от партиите е 31 октомври. От 2009 година в ПЕС се обсъжда евентуална обща кандидатура за шеф на ЕК. Партиите от различните държави са постигнали изключителен напредък в тази посока, след като Станишев оглави ПЕС, коментират запознати. Още през юни обаче соцлидерът Сергей Станишев обяви, че негов фаворит за поста е сегашният шеф на Европарламента Мартин Шулц. "Той е убеден европеец, човек, който отстоява нашите принципи, изразяващ реалните нужди на хората, към момента е най-силната кандидатура, която можем да посочим, за да постигнем реален резултат", заяви Станишев.

На 6 ноември в Брюксел левите ще обявят резултатите от номинациите и списъка с кандидатите. Като условието е всеки един от тях да бъде подкрепен от 15 процента от партиите-членки на ПЕС. Както и да получи подкрепата на поне 6 партии и организации. Според вече приетите правила вътрешното гласуване се провежда от 1 декември 2013 до 31 януари 2014 година. "Конгресът на ПЕС ще е през февруари и на форума ще се гласува общ манифест за евроизборите, както и официалното утвърждаване на кандидата", заяви пред "Стандарт" Станишев. Изборният документ на ПЕС ще съдържа основните послания за солидарна и социална Европа.

Само преди дни соцлидерът заяви, че сегашният шеф на ЕК Жозе Барозу е водил пасивна политика. И наследството от мандата му е разклатено доверие на гражданите в институциите на ЕС. А лидерът на левите евродепутати Ханес Свобода подчерта, че ПЕС ще има демократично избран общ кандидат за евровота, който ще се ползва не само с пълната подкрепа на ПЕС, но и на много граждани в Европа. Изявленията на Станишев и Свобода дни преди официалния старт на номинациите са в полза на Шулц, коментират наблюдатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай