Съдът не регистрира партията на Слави

Причината е не името "Няма такава държава", а използването на националния трикольор в логото

Съдът не регистрира партията на Слави | StandartNews.com
  • Причината е не името "Няма такава държава", а използването на националния трикольор в логото

Софийски градски съд не регистрира партията на Слави Трифонов. Причината обаче е не както всичко коментираха предварително името на политическата формация „Няма такава държава“, а използването на националния трикольор в логото й.

„Използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката. Според съдебния състав представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката”, посочва съдебният състав с председател съдия Татяна Костадинова.

Тълкувано е и самото име на партията: „Изразът няма такава/няма такъв…” би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида”.

Решението може да се обжалва пред ВКС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай