Съдбата на пакета Мобилност - ясна до края на януари (ДОПЪЛНЕНА)

Днес министърът на транспорта Росен Желязков разговаря в Страсбург на четири очи с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни...

Съдбата на пакета Мобилност - ясна до края на януари (ДОПЪЛНЕНА) | StandartNews.com

Между 21 и 31 януари ще стане ясно дали пакетът "Мобилност 1" ще бъде приет. Днес министърът на транспорта Росен Желязков разговаря в Страсбург на четири очи с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

След срещата той очерта 3 сценария. Според първия се приемат само част от текстовете в пакета. Според втория сценарий може да се приеме целият пакет.

Министър Желязков посочи като най-благоприятен за България третия сценарий, според който приемането на пакета може да бъде отложено за следващия европарламент заради спорните текстове в него. Именно за този вариант настоява и българското правителство.

Министърът е провел среща и с Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия, ще има среща и с Удо Булман, председател на социалистите и демократите, а Корнелия Нинова е изпратила писмо до Булман. Това е част от поредицата инициативи, с които вървим в една посока, каза още той.

"За нас е важно сега да артикулираме проблемите. Това не са само българските проблеми, това са проблемите на периферните държави. Дипломатическите ходове продължават. Посланието е "да" на Европа, която спазва правилата, "не" на евроскептицизма въпреки нарушаването на правилата", подчерта Желязков.

Той уточни, че румънското председателство на Съвета на ЕС ще се активира, ако законодателният пакет мине през европарламента. Това означава, че ще се отиде на триалози - разговори и преговори между съвета (държавите членки), комисията и парламента.

"Моето очакване е да не се стигне дотам. Ние не казваме, че Европа няма нужда от общо законодателство по темата, а че това, което е предложено още през 2017 г. и което разделя държавите в момента, не е пропорционално и е дискриминативно", каза още министърът.

Според него, "ако, което е малко вероятно, бъде приет само приетия доклад в комисията по транспорт, голяма част от тези предложения няма да бъдат реализирани по време на триалозите, защото те противоречат на приетото от съвета на министрите на 3 декември, тоест има противоречие между общия подход на съвета и приетото в транспортна комисия".

"Виждате, че всичко в този пакет ражда противоречия и ние казваме, че противоречиви законодателни инициативи, приети в последния момент, значат само едно – Европа не може да покаже единност в подходите си за решаване на общите проблеми на съюза. За България единственият верен и правилен е отлагането за следващия парламент. След 21 като начална дата и 31 януари вероятно ще се знае каква ще е развръзката", посочи Желязков.

По думите му България е заедно по въпроса с поляци, с унгарци, с литовци и с румънците, но те се държат по-неутрално, защото са държава председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай