Съдбата на НОЩ в ръцете на премиера

Няма смисъл от сегашния му вид, каза здравният министър

Съдбата на НОЩ в ръцете на премиера | StandartNews.com

Дните на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса изглеждат преброени. Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров смята, че от гледна точка на управлението на кризата съществуването на НОЩ в сегашния му вид не е необходимо.

Не е необходимо Националният оперативен щаб да продължи да съществува в сегашния му вид, но решението ще е на министър-председателя, каза д-р Кацаров на брифинг след заседанието на МС.

„Националният оперативен щаб всъщност е една работна група, чиято задача е да съветва министър-председателя по въпроси, които бяха посочени от самия него. Моят съвет към сегашния министър-председател е, че ако той има потребност от това, може да продължи да съществува. Но от гледна точка на управлението на кризата, не е необходимо да продължава да съществува Националният оперативен щаб във вида, в който е бил досега“, заяви още д-р Кацаров.

Предстои да се вземе решение дали извънредната епидемична обстановка да бъде удължена, анонсира Кацаров. По думите му, всички трябва активно да участват в овладяването на пандемията.

България се присъединява към договора на ЕС с Pfizer/BioNTech за осигуряване на ваксини през 2022 г. и 2023 г., съобщи още служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Договорът ще осигури имунизиране с трета или четвърта доза от ваксината, ако има такава необходимост, обясни още той.

Ще бъде децентрализирана поръчката на предпазни материали, сред които маски и дезинфенктанти, за безопасното провеждане на изборния ден на 11 юли, каза министърът. Областните управители ще организират доставките си, спрямо конкретните нужди, а държавата ще ги заплати.

Кацаров коментира, че при предишните избори на 4 април процедурата не е била организирана добре и е имало комисии, които са получили предпазните си средства в деня, след изборите.

На въпрос предвиждат ли се кадрови промени в здравното министерство, Кацаров каза, че вероятно ще има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай