Съвет при премиера ще координира спецслужбите

Съвет при премиера ще координира спецслужбите | StandartNews.com

София. Съветът по сигурността към Министерския съвет ще координира и контролира спецслужбите и всички негови решения ще са задължителни за тях. Това става ясно от специализирания законопроект, който е пуснат за междуведомствено съгласуване.

"Тънкостта е, че съветът е нов субект, който ще може да поставя задачи на спецслужбите. Но важното е, че шефовете им участват в него. Т.е. става дума за симбиоза, а не за субективен контрол от премиера", обясни пред "Стандарт" депутат от една от управляващите партии. В съвета ще влизат премиерът, министрите на вътрешните и външните работи, на отбраната, финансите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, шефовете на ДАНС, на цивилното и военното разузнаване и секретарят на Съвета по сигурност. "В заседанието може да участва президентът лично или определено от него длъжностно лице", пише в законопроекта.

Създава се и Борд на разузнавателната общност, който е структура към съвета. В него ще са шефовете на всички спецслужби, секретарят на Съвета по сигурността и главният секретар на МВР. Предстои да бъдат приети устройствени закони за НРС и НСО. Техните началници също ще се избират от парламента, както е с началника на ДАНС.
Според проекта Сметната палата ще координира бюджетите на спецслужбите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай