САЩ: Вие трябва да си проверите инвеститора за Белене

Новата US посланичка се впечатли от метрото, Женския пазар и Витоша

САЩ: Вие трябва да си проверите инвеститора за Белене | StandartNews.com



София. Едва стъпила на родна земя, новата US посланичка Марси Рийс бе обсипана с журналистически въпроси в контекста на новото развитие с все по-актуалния въпрос за съдбата на АЕЦ „Белене”. „По отношение на каквато и да инвестиция, още повече мащабна като тази, много е важно да се направи това, което ние в САЩ наричаме Due diligence. Това означава да се проучи много внимателно компанията, която предлага да извърши инвестицията. И аз съм убедена, че българското правителство ще направи именно това. Това е много голям проект, свързан с много пари, мисля, че именно този подход е най-предпазлив и благоразумен”, посочи новият пратеник на Обама в София, която следобед връчи акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев и веднага след това даде пресконференция.


Тя разясни по отношение на предположения дали посолството на САЩ ще помага на кабинета в проверката на потенциалния инвеститор в АЕЦ Белене и спряганите в медиите спекулации кой стои зад него, че „подобно проучване е изцяло в сферата на отговорностите на правителството и това е нещото, което смятам, че трябва да следим”.

Рийс обаче обеща в експозето си пред представянето си в България друга, твърда подкрепа за кабинета на Бойко Борисов, по време на мандата й тук. „Ще установите, че ние сме добри слушатели, можем добре да изслушваме и искаме и се надяваме да работим заедно по всички въпроси, които правителството, и гражданското общество и самите граждани смятат, че са важни. Например – съдебната система и засилването на върховенството на закона, насърчаването на енергийна диверсификация, борбата с корупцията и организираната престъпност”, подчерта опитният дипломат.
И цитира легендарния американски президент Ейбрахам Линкълн, когото нарече „един от моите лични кумири и американска национална икона”.

„Той е казал, че тази страна с нейните институции принадлежи на хората, които живеят в нея.” Той има предвид моята страна, САЩ, но това в пълна сила може да се отнесе и за България”, коментира посланик Рийс. И посочи, че двете страни споделят дългогодишна история на партньорство и приятелство, на взаимна подкрепа и съвместна работа. А тя се изразява както в двустранен план, така и като съюзници в НАТО на места като Афганистан, Либия и Косово, „което пък допринесе за един по-стабилен, по-сигурен и по-демократичен свят”, категорична бе Рийс, която има зад гърба си опит все в горещи и конфликтни точки по света.

Тя отбеляза ,че че въпреки че не е била досега в България, тя познава страната ни отблизо на базата на досегашния си опит, очевидно имайки предвид мисиите й в Албания и Косово, и знае за приноса на страната ни в укрепването на стабилността на Западните Балкани.
„САЩ ценят и подкрепата, която България оказва на новите демокрации в Близкия Изток и Северна Африка”, отбеляза посланик Рийс. И благодари за топлото гостоприемство в страната, очаквайки с нетърпение да пътува много из нея, за да се срещне с колкото се може повече българи.


Рийс, която е била един от ключовите хора на Вашингтон в Ирак през 2007 г. и 2008 г., сподели, че е пристигнала в София едва миналия петък, но „вече се повозих на метрото ви, насладих се на историческите сгради в центъра на София, ,успях да се разходя из Женския пазар и дори се качих на Витоша”.
„Убедена съм, че за мен ще е удоволствие да опозная в детайли вашата красива страна”, довери усмихната Рийс.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай