Сървайвър за наши работници в Испания

Сървайвър за наши работници в Испания | StandartNews.com

Благоевград. Едно е написаното в договорите, съвсем друго е реалността. Наши работници се жалват от условията на работа в Испания, където отишли с помощта на Бюрото по труда.

Благоевградчанката Е. Йовева издържала само две седмици и се върнала за собствена сметка у дома. Возене в багажника на джип, ползване на 1 тоалетна от четири българки и четирима румънци, спане в стаи от по 5-6 квадрата с 4 легла на два етажа, миене с кална вода от близкия водоем. За този сървайвър разказа Йовева, която пристигнала в испанския град Могер да бере ягоди. По договор трябвало да се труди по 6 часа и половина на ден за надница от 35-36 евро.

Но работодателят й Гарсия Фернандес давал работа на нея и още три българки само по 3 – 4 часа на ден. „Реално за тези часове надницата ни бе не повече от 20 евро, които ни се плащаха. Но ние сме отишли там, за да изкарваме и да работим повече. Отношението на работодателите към нас бе под всякаква критика – викане, караници, постоянно бяхме в стрес. Не ни даваха да се изправим, докато сме на полето. Вода за миене вземахме с помпа от близкия водоем, получих рани по кожата. Обещаха ни, че ще сме само жени в сградата. Но в другото спално имаше четирима румънци. 8 души деляхме една баня и една тоалетна“, твърди благоевградчанката. В стаите пък нямало къде да се разминеш. Между леглата имало само една пътечка – нито шкаф, нито гардероб, нито стол, нито маса.   На път за ягодовата плантация 1-2 пъти ги возели в багажника на джипа. „Вода за пиене ходехме да си наливаме на няколко километра от базата или си купувахме. Проблемът е, че испанците ни принуждават да си тръгнем с лошото си отношение. Чух, че за всеки нает работник те получават по 400 евро. По договор трябваше да ни возят един ден в седимцата до най-близкия град, но това не го правят. Поне ми платиха заработеното до последното евро“, допълва Йовева. Само дето за път в двете посоки похарчила 255 евро, а за работата си получила чисто 253 евро, т.е е „вътре“ с 2 евро.  

От Атенцията по заетостта увериха, че ще се обърнат към Асоциацията на работодателите, чийто член е въпросният работодател, за да извърши проверка по твърденията на Йовева относно лошите битови условия и дискриминиращото отношение. По случая ще бъде информиран и Раймонд Сапарев – съветник по трудовите и социалните въпроси към българското посолство в Мадрид. Той ще се обърне към компетентните власти за извършване на проверка. По отношение на намаленото работно време и съответно по-ниското възнаграждение, от социалното ведомство уточниха, че полагането на труд на открито зависи от климатичните условия. Всички кандидати биват информирани, че в началото и в края на кампанията е възможно да работят при намалено работно време, тъй като липсват узрели плодове и това води до по-ниско възнаграждение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай