Само 3 затворени виадукта на Хемус и Тракия след 1 юли

Само 3 затворени виадукта на Хемус и Тракия след 1 юли | StandartNews.com

След 1 юли ще останат затворени само 3 виадукта на магистралите "Хемус" и "Тракия". Те са с дължина не повече от 400 до 500 метра. Това са виадуктите "Елешница", "Бебреш" и виадукта на 67-и километър на АМ "Тракия". Всички останали участъци ще бъдат освободени, за да може да се извършва безпроблемно преминаване, което да подкрепи летния туристически сезон. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова, която даде пресконференция по повод предстоящите ремонти през лятото.

Павлова направи обобщение на приключилия зимен сезон. Съгласно договорите за зимно поддържане на пътищата са изплатени 55 700 000 лева, уточни тя. "Това са средства за зимно поддържане за целия зимен сезон, тъй като той започна през ноември, завърши официално на 15 април, но тъй като заваля сняг и след това, имаме допълнително разплатени дейности. За периода от ноември до април, стойността на зимното ни поддържане е 55 700 000 лева", посочи още министърът.

Санкциите, наложени на фирмите, поддържащи територията на пътната мрежа, са много, обясни Павлова. "Глобите са в размер на около 280 000 лева, и са наложени на фирми от 7 области. Това са областите Враца, Видин, Ямбол, Кърджали, Плевен, Смолян и Варна", обобщи тя.

След приключване на зимния сезон, Агенция "Пътна инфраструктура" е направила анализ на всички републикански пътища, които са с обща дължина 20 000 километра. "След направени обходи на тези пътища е съставен план-график за аварийно, превантивно и текущо поддържане, особено там, където зимата са използвани химикали. Средствата за текущ ремонт са на стойност 56 000 000 лева, като към тази стойност ще се стараем да добавим малко, ако не достигат за най-критичните и аварийни участъци", посочи Павлова.

През месец април са инвестирани 5 000 000 лева за текущ ремонт на проблемни участъци по първокласните пътища, допълни регионалният министър, цитирана от "Фокус".

"Паралелно се работи с наличния бюджет от 100 000 000 за цялостен ремонт на 80 километра от автомагистралите "Хемус" и "Тракия". Отделно то това, в бюджета на пътната агенция има планиран основен ремонт и ново строителство на преходни обекти и участъци. Така, както открихме изцяло новопостроения мост на р. Луда Яна, така трябва да завършим участъка Шумен-Белокопитово и стария участък на АМ "Марица", който се довършва със средства от бюджета", каза още Павлова.

"За съжаление последни са третокласните, които са най-големи като размер и за тях винаги има недостиг на финансиране. Приоритетно се правят магистралите и първокласните пътища, защото по тях има най-голям трафик", допълни министърът на регионалното развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай