Съдия Цариградска, посмали малко!

По данни на прокуратурата са 7 години са прилагани СРС-та спрямо 15 български магистрати

Съдия Цариградска, посмали малко! | StandartNews.com

Петнайсет! Толкова са магистратите, спрямо които са прилагани специални разузнавателни средства за последните 7 години. По данни на прокуратурата, обявени публично от самото държавно обвинение този четвъртък, справката е валидна за периода от началото на 2017 до края на 2023 година.

С други думи за последните 7 години държавното обвинение е разследвало средно по двама магистрати годишно чрез способите на СРС. Проверката е разпоредена от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов още през м. март 2024 г. и обхваща всички разрешени от съда специални разузнавателни средства, прилагани спрямо магистрати, по които заявител е прокуратурата. Данните показват още, че от всички 15 магистрати, спрямо които са прилагани СРС, само един е съдия. Останалите са 11 прокурори и 3 следователи.

Тоест твърденията на новият флагман на задкулисието за „реформи“ в правосъдието съдия Владислава Цариградска, която в поредната си ТВ изява тези дни – в bTV във вторник вечелрта, че имало чудовищна репресия спрямо магистрати и най-вече съдии, които били следени или подслушвани за събиране на компромати, се оказа поредната й медийна димка. За забравилите, ще припомним, че от началото на годината съдийката, която на галено наричаше застреляния Мартин Божанов – Нотариуса „Марти“, но иначе ту се оплаква, че била притискана от него, ту не, се радва на сериозен медиен комфорт и внимание. Най-вече заради задкулисните кръгове, които обслужва с твърденията си за завладяна съдебна власт. А всъщност целта й е именно това – въпросните задкулисни кръгове да държат Темида на каишка.

Но да се върнем на Цариградска и нейните бомбастични разкрития, достойни за жълти медии, с които тя уж много упорито се бори. Само преди два дни съдийката от Луковит успя да си издейства за пореден път да се яви на заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. На което всъщност не каза нищо ново или значимо, но затова пък изпълни задачата си – да напомни за себе си и така да рестартира тура си по телевизионните студия. При поредното такова интервю луковитската съдийка, която по съребрена линия е обвързана с оперативно интересни за разследващите лица заяви, че за последните пет години са издадени над 150 разрешения за прилагане на СРС-та срещу магистрати. И отсече, че това било форма на натиск върху Темида, като допълни, че освен това натиск се прилагал и чрез медийни кампании и клевети. Според Цариградска, чрез СРС-та се навлизало в съдийската независимост, пропускайки факта, че въпросната независимост не е щит срещу разследването на престъпления, колко и да й се иска на Цариградска е обратното.

Когато съдийката говори за 150 СРС-та срещу магистрати за 5 години, хората остават с впечатление, че едва ли не се подслушват и следят поголовно съдии. Истината обаче се оказва съвсем различна. Проверката на държавното обвинение показва ясно, че след разрешение на съдия специални разузнавателни средства са приложени спрямо 15 магистрати както следва: 11 прокурори, 3 следователи, 1 съдия. Повтаряме, за да няма неразбрали и най-вече за самата Цариградска – 1 съдия за 7 години. Малко нелепо е при тази информация да се твърди, че има неправомерен натиск върху Темида, нали?

Друг важен момент от проверката на прокуратурата показва, че не са искани разрешения за прилагане на способа, регламентиран в Закона за специалните разузнавателни средства – проникване, нито в съдебни кабинети, нито в съдебни зали и стаи за съвещание на съдебни състави. Всяко от направените и разрешени от съдия искания за прилагане на СРС са за разкриване и доказване на следните престъпления от НК: чл. 282, ал.2 - престъпление по служба; чл. 302, т. 1 - подкуп; чл. 304б - облагодетелстване; чл. 354а - притежание на наркотични вещества; чл. 282, ал. 2 - неизпълнение на служебните задължения с цел облагодетелстване.

Тогава защо Цариградска говори всичко това? Елементарно. Както и в началото на годината сама си призна, много й се иска да се уреди с някой висок пост в Темида. Преди дни стана ясно, че се е самопредлагала за заместник на Борислав Сарафов. Учудващо самочувствие на фона на самопризнанията й от началото на годината, че не разбира от наказателно право, но явно за нея това е излишна формалност. В крайна сметка на едни други, олигархични маси е било решено да се реди ново ръководство на Темида, годно за употреба от същите тези кръгове. И явно Цариградска се вписва идеално в това ново ръководство. Което самата тя преди време описа така: „Съдебна система, при която главен прокурор е Андрей Янкулов (част от екипа на „Антикорупционния фонд“, правил журналистическо разследване за Мартин Божанов-Нотариуса), правосъден министър да е Мирослава Тодорова (бивш председател на ССБ), а Нели Куцкова (също бивш председател на ССБ) – шеф на КПКОНПИ. С някои добавки това би била и моята подредба, но освен, че си представям Андрей Янкулов главен прокурор, си представям и да съм негов заместник“.

На този фон никой не трябва да се учудва от опитите на Цариградска да пробутва както фейк цифри и несъществуващи заплахи срещу независимостта на магистратите, така и срещу самочувствието с което се лансира за различни постове по върховете на Темида. Така че съдия Цариградска да посмали малко – и манипулациите и амбициите. Защото явно и в двете не е особено успешна.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай