С Македония ще ръководим Берлинския процес

Решението за временното председателство бе взето на среща в Познан

С Македония ще ръководим Берлинския процес | StandartNews.com

“Една от основните цели на Берлинския процес е да свърже хората и бизнеса. Днес всички използвахме думата помирение, защото то ще ни позволи да изградим общо бъдеще, стъпвайки върху истината от историята: чрез създаване на общи инициативи, физическа свързаност, общи младежки организации като “Райко” т.е. да се научим да живеем заедно и да изграждаме общо бъдеще.”

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обобщи снощи резултатите от срещата на първите дипломати на страните от т.нар. Берлински процес. Това е политико-дипломатическа инициатива, в която участват страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания,  и държави членки на ЕС: Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Хърватия и Словения.

Външните министри се събраха в Познан, тъй като Полша в момента председателства Берлинския процес, а догодина за първи път две държави ще поемат съвместно ръководството на организацията - Република България и Република Северна Македония.

“Западните Балкани бяха основен приоритет и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Напомням, че ние от ЕС трябва също да изпълняваме обещанията си, както настояваме за реформи от страните-кандидатки. Ето затова най-късно през октомври трябва да започнат преговори за членство с Република Северна Македония и Албания. Мисля, че споделеното ни председателство на Берлинския процес с Република Македония ще даде положителен пример на региона, както се случи с нашия договор за приятелство и със съвместните чествания на исторически събития, започнати от премиерите Борисов и Заев”, подчерта Екатерина Захариева.

Германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот приветства предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес в София и Скопие, а домакинът на министерската среща - полският първи дипломат Яцек Чапутович подкрепи Захариева с думите, че е разочарован от отлагането за октомври на старта на преговорите с Албания и Република Северна Македония.

“За първи път ще имаме за съпредседател на Берлинския процес държава, съседка на страните от Западните Балкани - приятелска България! - заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров. -  Общото ни председателство ще е успешно, ще се вслушаме в опита на предишните държави и в гражданското общество.”

По-рано през деня в Познан министър Захариева участва в дискусия с представители на гражданското общество от Западните Балкани.

“Добавената стойност на Берлинския процес е, че си поставя цели отвъд финансирането на проекти. Парите са важни, но това, че всяка година лидерите и политиците сядат заедно с бизнеса и неправителствените организации, за да обсъдят честно и откровено проблемите в региона, е истинската добавена стойност на процеса”, заяви тя.

Като пример за добро взаимодействие между правителството и НПО сектора от България Захариева посочи Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. В него представители на неправителствения сектор участват в обсъждането на всяко законодателно предложение в областта на правосъдието.

Българският външен министър обясни още, че България има национален план за прилагането на т.нар. европейска младежка гаранция, схема за микрокредитиране на млади предприемачи по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, както и добре работеща програма за стажове в държавната администрация - “Старт в кариерата”. Захариева припомни, и че в Софийската декларация след на срещата да върха ЕС - Западни Балкани в София са заложени конкретни инициативи, фокусирани върху младежта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай