Румен Петков: Имаме мандат за АЕЦ "Белене" от Еврокомисията

България трябва да спре да се съобразява с чужди интереси, твърди лидерът на АБВ...

Румен Петков: Имаме мандат за АЕЦ "Белене" от Еврокомисията | StandartNews.com

От Европейската комисия имаме мандат за строителство на АЕЦ "Белене", опитват се да възпрепятстват стратегически за България проект. В момента в критичните моменти внасяме ток, вместо да изнасяме, да транзитираме газ. Сега сме изправени през унизителната перспектива да купуваме руски газ през Турция. Това коментира пред БНТ лидерът на АБВ Румен Петков.

Според него България трябва да спре да се съобразява с чужди интереси. "НАТО-вска Турция и НАТО-вска Унгария строят реактори", каза Петков.

Лидерът на АБВ каза, че се правят грозни внушения вече 20 години. Президентът Първанов и премиер Сакскуборготски наложиха строежа на втора централа и преминаването на газопровод през страната, коментира Петков.

Според него през последните години никой не говори за евроатлантически ценности, като реакцията около убийството на журналиста Хашогжи е показателен по темата.

Голямото предизвикателство е да бъде гарантирано спокойствието и сигурността на стратегическия инвеститор. Има интерес от Китай, Франция и Русия, внушението, че не ни трябва, по същество изгони най-големите инвеститори. Българските власти трябва да кажат, че българският национален интерес ни задължава да преминем към действия, гарантиращи необратимостта на проекта АЕЦ "Белене". Второто е, че втората тръба на "Турски поток" трябва да преминава през България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай