Ревизоро раздава шамари за вода и боклук

ВиК шефове отиват на прокурор, морски кметове създават проблеми, ТЕЦ Бобов дол си слага измервателни станции на комините

Ревизоро раздава шамари за вода и боклук | StandartNews.com
  • ВиК шефове отиват на прокурор, морски кметове създават проблеми, ТЕЦ Бобов дол си слага измервателни станции на комините

ВиК шефове отиват на прокурор, заради лошо управление на дружествата си и разхищение на вода. Това съобщи министърът на екологията Емил Димитров – Ревизоро, в интервю за бТВ. Спирам размяната на преписки – ваш номер, наш номер, няма да се занимавам повече с тях, възмути се министърът.

ВИЖ ОЩЕ: Защо Ревизоро се развежда

Първите, които ще даде на прокуратурата са ВиК шефовете в Дупница, Сливен, Перник. Това трябва да са най-печелившите дружества, язовирите им са на 1 км от града, а те са във фалит, управителите им създават само проблеми, каза Ревизоро. И веднага даде за пример отличниците в сектора. ВиК дружествата във Враца, Габрово, Бургас, Стара Загора работят великолепно, с много малко загуби на вода, с тези хора се радвам да работя, каза Димитров. Той съобщи, че Враца получава вода от източник на 33 км и въпреки това загубите на вода са минимални.

По думите му има и кметове, особено по морето, които умишлено си мълчат за проблеми сега, за да създадат проблеми през лятото. „Южното Черноморие няма проблем с водата, Северното има, но ще се справим. Какво обаче правим с канализацията? На единия кмет тръбите са му на плажа, другият пуска крана, за да си отрови плажа, защото концесията не му харесва, на третия от няколко месеца канализацията изтича в морето”, разкри министърът и подчерта, че някой чужденец ще вземе проба от водата и пак ще се говори по света, че водата у нас е мръсна.

Перник ще има вода, когато тръгне водопроводът, който сега строим, каза Димитров. И допълни: „Аз съм осигурил водата, има министър който се грижи за строежа на водопровода, не мога да отговарям за това”.

Кой вземаше вода от Перник и я пращаше на Радомир, това е било аварийна връзка, но години години наред безотчетно даваха на Радомир, за да се покрият загубите там, разкри още Ревизоро. Той ще глоби „Стомана” Перник и местната Топлофикация с по 2 000 лв. за неправомерно ползване на вода от язовир „Студена”. Глобата е малка, защото взетите количества са много малки, но не беше редно да ползват водата, мотивира се Емил Димитров. Той съобщи, че язовирът е източен неправомерно. Нино Димов не го е изпил, няма толкова голяма уста, каза Ревизоро.

За нерегламентираното горене на отпадъци той заяви, че в Бобов дол ще си сложат измервателни станции на комините, за да е ясно какво горят, а в населените места наоколо ще има уреди, на чието табло да се вижда какво точно се случва и гражданите да знаят.

"Ако държавата започне да играе по друг начин, ще фалираме много бизнеси, това не е полезно обаче. Енергийната система трябва да се развива. Идеята не е някой бизнесмен да бъде вкаран в затвора, да бъде изгонен в чужбина или да му бъде взет бизнеса, а коминът като пуши да не трови хората", коментира министърът.

„В момента и четирите завода, които преработват отпадъци, и ТЕЦ "Сливен", който също има право, те решават проблем на България. На всеки 100 кг отпадък 60-65% трябва да го рециклираме, да извадим стъклото и картона, и да го използваме повторно. 25% трябва да ги изгорим, за да произведем енергия, а едва 10 % да депонираме. Ние в момента от 90% правим камари", обясни Емил Димитров.

Той уточни, че това, което влиза от чужбина, е опаковано и стои на пристанището под контрол, но нашето го няма. "От нашите отпадъци само София произвежда RDF, който се гори в Златна Панега и Сливен.  Президентът каза "хубаво е да горим нашите, а тогава да започнем чужди". По закон е 50 на 50 – наши и вносни отпадъци. Нашите 50% обаче отсъстват, няма ги. Депата работят, но не генерират такива отпадъци, с лошо качество са, така че ние сме в дълг към тези, които са тук у нас и са готови да горят нашите 50%", посочи министърът на околната среда и водите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай