Решават в зала за заплатите на депутатите при отсъствия

Депутатите ще обсъдят  пет проекта на решение за промяна на Правилника на Народното събрание, провокирани от решението на БСП да напуснат парламента под условие...

Решават в зала за заплатите на депутатите при отсъствия | StandartNews.com

Народните представители ще решават дали да остават без заплати при неоправдани отсъствия и дали да бъдат санкционирани, ако не присъстват при формиране на кворума.

Предвижда се депутатите да изслушат и министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова за напредъка по изграждане на автомагистрали и скоростни пътища.

Депутатите ще обсъдят  пет проекта на решение за промяна на Правилника на Народното събрание, провокирани от решението на БСП да напуснат парламента под условие. Депутати от квотата на НФСБ предлагат при неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет пленарни заседания на месец, народните представители да остават без заплати, без клас „прослужено време“, а представителните разходи за парламентарната група да намаляват пропорционално. От ГЕРБ предлагат при констатирано неоправдано отсъствие от поименна проверка на кворума да се прави удръжка в размер на 750 лева от месечното възнаграждение.

От ВМРО настояват  преизчисляване на заплатите да става само веднъж годишно към 1 юли по швейцарското правило, както и на депутат, който не е участват в повече от половината регистрации в рамките на един месец и в повече от половината поименни проверки, без уважителна причина – да му се удържат две трети от месечната заплата.

Депутатите ще обсъдят и внесения за трети път проект на решение на БСП за замразяване на депутатските заплати на нивото от края на миналото Народно събрание – в размер на 2 976, без сумата да подлежи на преизчислява на всеки три месеца спрямо средната работна заплата за страната. Народното събрание ще разисква днес и Годишния доклад на Комисията за защита на личните данни, както и окончателните промени в Закона за преброяване на земеделските стопанства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай